Harita ve haritacılık
Ortaçağ’da Batı’da hazırlanan haritaların birincil amacı, hıristiyanlık tarihi öğretimi vermekti. Çoğunlukla şematik olan bu haritalar, Batı dünyasında, I 000 yıldan uzun süre ağır bastı. Yandaki üç bölümlü (ya da T-O) haritada, dünya Nuh’un üç oğlu arasında bölüştürülmüştür.
İnsanın yarattığı en çok yönlü yapıtlar arasında ye- ralan haritalar, bilimden sanata, kuramsal uğraşlardan uygulamalı uğraşlara, gerçek şeylerden gerçekdışı şeylere kadar pek çok alanda kullanılır. Harita, coğrafi ya da uzamsal verileri insan etkinliklerinde kullanılmak için düzenleme yoludur. Kişi ile çevre arasında aracılık işlevi görür ve kişinin çevreyi yönetmesine ya da yönlendirmesine yardımcı olur.
Harita kullanımının iki geniş alanı vardır. Bazı haritalar, denizcilikte ve çok çeşitli yol bulma etkinliklerinde kullanılmak için hazırlanırken, bazıları da çevrenin yönetilmesine ve anlaşılmasına yardımcı araçlar olarak tasarlanır. Bu iki genel alan içinde, son derece büyük bir çeşitlilik gözlenir. Bazı haritalar, özenle çizilmiş ve ölçülmüş verilerle, ölçümleri ve analizi desteklemek için yapılır; bunlar, bilim ve mühendislik çalışmalarında kullanılır. Öbür uçtaysa, görsel canlandırma için, yani cetvelle değil de gözle okunmak için yapılmış haritalar yeralır; haber organlarındaki haritaların yanı sıra ders kitaplarındaki, ansiklopedilerdeki, vb. haritalar bu türdendir ve genellikle “konusal haritalar” diye adlandırılır.
Haritalar her zaman kâğıt üstüne ya da bilgisayar ekranına çizilmez. İnsanlar, çevreyle ilgili deneyimleri ve bilgileri yansıtan pek çok imgeyi zihinlerinde taşırlar. Herkesin belleğinin bir parçası olan bu haritalara da “zihinsel harita” denir. Bu zihinsel imgeler, pek çok farklı biçimde düzenlenerek kullanılır;bunun en belirgini, her gün yapılan yol bulma etkinlikleridir.