Jeton Kaplama

Jeton Kaplama

Modern yolların gelişmesinde-i son aşamaya yol taşıtlarının ağır-ıklarının gittikçe artması sonucu arılmıştır. Taban olarak (çimento-u az olan) zayıf beton, yükü geliş alana yayan sıkı kaplama üze-ine de ince beton kullanılmaya iaşlandı. Modem «esnek» yada asfalt» kaplamada taş yada cüruf ;ibi taneli yerel malzeme üzerine
bir alt-kat yayılır, üzerine 25 sm’ lik bir kat, örneğin,zayıf beton atılır, en üste de 10 cm kalınlığında katran dökülür. Modern, güçlendirilmiş beton yollar da taneli alt kat yüzeyden 5 sm alta konan bir çelik hasırla birlikte kalınlığı 30 cm’i bulan beton bloklarla kaplanır.

Daha fazla yola duyulan gereksinimin büyük bir hızla artması, gelişmiş yol yapma makinelerinin ortaya çıkmasına yol açtı. Dev kazıyıcılar, grayderler ve diğer büyük hafriyat makineleri yol zemininin hazırlanmasında ve tabanın düzlenmesinde kullanılmaya başlandı. Artık, istenen kalınlıkta asfalt döken makineler hemen her yerde kullanılır olmuştur; gelişmiş modeller bir geçişte 20 sm asfaltı bir daha el sürmeye gerek bırakmayacak biçimde dökebilmektedirler.

Modem otomatik beton dökücüsü (7) 30 sm kalınlığında ve 5 m genişliğinde betonu yayar ve bastırarak sıkıştırır. Bir saatte 300 ton beton işleyebilen bu aygıtların deposu sürekli olarak damperli kamyonlar aracılığıyla beslenir. Güçlendirme, kaynaklanmış çelik çubuklardan örülü hasırların iki ıslak beton blokun arasına yerleştirilmesiyle yada tek bir beton blokun içine ıslakken itilerek sokulmasıyla gerçekleştirilir.
ayrıca bak: 168 Trafik mühendisliği
172 Tünel mühendisliği
176 Çağdaş köprüler
116 Otomobiller ve toplum
122 Küçük teknoloji ve ulaşım
104 Atlı arabalar
82 Hafriyat makinaları

3) Bir Roma yolu kaplaması sıkıştırılmış toprak zemin [1] üzerine harçla karıştırılmış küçük taşlardan bir katman [2], bunun üzerine sıkı doldurma [3] ve nihayet döşeme bir yüzey [4] den oluşur. Kenarlarda destek taşları [5] ve akıtma kanalları bulunur [6],

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*