HİÇ BİLNMEYEN BİLGİLER Mİ???

HİÇ BİLNMEYEN BİLGİLER Mİ???

 

DAMOPHİLE, Güney Anadolu’da yaşamış kadın şair (M.ö. VI. yy.). Sappho’nun öğrencisi ve arkadaşıdır. İlâhiler ve aşk türküleri yazdı.

Sappho’

Sappho’

DAMOPHON Messene’li, yunan heykeltıraşı (M.ö. II. yy.ın ilk yarısı). Doğduğu il için çalışmaları çok verimli oldu (Mes-sene’de Tykhe). Aigion ve Megalopolis için ayakları, elleri ve başları mermerden tahta heykeller yaptı. Olympia’daki Zeus heykelinin fildişi kaplamalarını onardı. Arkadia’-da Kleitor’da bulunan, Polybos’u at üstünde gösteren bir mezar taşı, yine Arkadia’-da Lycosura’da Despoina tapmağı için yaptığı gruptan üç anıtsal baş (Demeter, Despoina, Artemis, dev Anytos, Kuretes’ler, Korybas’lar [Atina müzesi]), Damaphon’un bugüne kalan başlıca eserleridir. Sanatçı

IV yy. klasik örneklerindenesinlenerek yaptığı eserlerine yepyeni bir teknik kattı. DA MOSTO (Alvise Ca’). Bk. CA’DA MOSTO (Alvise).

D AMOURETTE

D AMOURETTE

Da Mosto

Da Mosto

D AMOURETTE (Jacques), fransız dilbilimcisi (Paris 1873-Sarcelles 1943). Edouard Pichon ile birlikte Essai de Grammaire de la Langue Française’i (Fransız Dili Grameri üstüne Deneme) [7 cilt, 1927-1950] yazdı.

basküllü araba

basküllü araba

DAMPER i. (ing. to dump, boşaltmak’tan dumper). Bir şasinin üzerine takılmış dev-rilebilir kasası olan, kendinden hareketli basküllü araba.

ANSİKL. Kazı şantiyelerinde kullanılan damperlerde, sürücünün koltuğu ile sevk ve idare’organlarını gidiş4yönüne göre dön-düren bir mekanizma bulunur. Damperin kasası yalnız motora bağlı olan ön tekerlekler üzerine oturur, arka tekerlekler ise yönelticidir. 3 m3 toprak taşıyabilen küçük damperlerde, kasanın devrilmesi kendi ağır-lığıyle sağlanır. 30 m’1 kadar toprak taşıyabilen büyük damperler ise, hidrolik krikolarla donatılmış devrilir kasalı bir kamyon şeklindedir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*