Otostop İle Seyahat Eden hitchBOT, Seyahatini Tamamlayamadı

Otostop İle Seyahat Eden hitchBOT, Seyahatini Tamamlayamadı

Önceden haberini yaptığımız, ilk olarak Kanada’yı, ardından da Almanya’yı sadece otostop yaparak boydan boya dolaşan robot hitchBOT, son seyahati olan Amerika seyahatine başladıktan sadece 2 hafta sonra, kırılmış ve yol kenarına atılmış şekilde bulundu.

kırık robot

Boston’dan başladığı yolculuğunu Notheast’de tamamlamayı planlayan hitchBOT, bugün araştırmacıların yaptığı açıklamaya göre Philadelphia‘da halk tarafından yolculuğuna devam edemeyecek şekilde hasar gördü. Bu sebepten ötürü deneyi durduran araştırmacılar, önceden gerçekleştirdikleri ve başarıya ulaşmış olan Almanya ve Kanada seyahatlarinden sonra böyle bir olay yaşadıkları için oldukça üzgün olduklarını dile getirdi.

harita

Dün hitchBOT’un araştırmacılarının yaptığı açıklama:

“hitchBOT’un seyahati, dün gece Philadelphia’da maruz kaldığı vandalizm sonucunda sonlandı. Şimdiye kadar Boston, Salem, Gloucester, Marblehead ve New York’u gezmiş olan hitchBOT, malesef amacına ulaşamadı. Bazen kötü şeyler iyi robotların başına gelebiliyor. hitchBOT’un oldukça çok hayranı vardı ve bu olayın onları hayalkırıklığına uğratacağını biliyoruz ama şunu bilmelerini isteriz ki bu güzel deney daha bitmiş değil. Şimdilik “bundan ne öğrenilebilir?” sorusu üzerinde yoğunlaşıcaz ve gelecekte bizi başka seyahatler bekliyor olacak”

Aslında bu deneyin amacının bir robotun o kadar yolu araç yardımıyla gidip gidemeyeceğini görmek değil, insanların cansız olan ve birkaç soruya cevap vermek dışında bişey yapamayan, yardıma muhtaç bir robota nasıl tepki vereceklerini görmek olduğunu belirten araştırmacılar, deneyin sonunda karşılaştıkları cevabın “hiç iyi değil” olduğunu anladıklarını belirtti.

hitchBOT’u kapsayan bir videonun ve robota zarar verildiği açık şekilde görülen bir görselin internette dolaşması, Philadelphia halkının oldukça kötü tepkiler almasına yol açtı.

Şimdi hitchBOT’un yapımcısı olan Kanadalı araştırmacıların projenin devamını getirecek eylemleri bekleniyor.

 

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*