Obama’yla Türkiye’nin hedefleri örtüşüyor mu?

Obama’yla Türkiye’nin hedefleri örtüşüyor mu?216068

İncirlik mutabakatının IŞİD’le mücadele kapsamında Türkiye ve ABD arasında gerçekleştirilmesinin ardından en çarpıcı iddia ABD basınından geldi. ABD medyasındaki haberlerde ‘Ortadoğu’nun yeni haritasının ABD Başkanı Barack Obama ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından çizileceği’ iddiası yer aldı. Haber Türk medyasında da büyük yankı buldu. Ortadoğu’yu yakından takip eden isimlerden Yeni Yüzyıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, ABD ve Türkiye’nin Ortadoğu hedeflerinin örtüştüğünü ve bu nedenle ortak hareket etme imkanı bulduklarını belierterek, ABD medyasının bu iddiasını gerçekçi bulduğunu söyledi.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, ABD ve Türkiye’nin artan işbirliğini ve Ortadoğu’daki birlikte hareket etme iradesinin perde arkasında yatan nedenleri  AjansHaber’e  değerlendirdi:

KÜRESEL GÜÇLERİN RAHATSIZLIK DUYDUĞU BAŞLIKLAR…

Bugüne kadar Türkiye’nin Ortadoğu’daki etkin rolü ve özellikle Kuzey Irak’ta geliştirdiği ilişkiler, bunun yanı sıra İngiltere ve İsrail’in eskisi kadar etkili bir konumda olmayışı küresel güçlerin rahatsızlık duyduğu başlıklardı. Çünkü ABD ve Türkiye’nin son dönemdeki birbirlerinin amaçlarına uygun paralel yaklaşımlar İngiltere ve İsrail gibi ülkeleri pasifize etti.

OBAMA’YLA TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU ÇIKARLARI ÖRTÜŞÜYOR MU?

Obama’nın Ortadoğu ilişkisiyle Türkiye’nin istekleri büyük bir çelişki içermemesi hatta çoğu konuda hedeflerinin örtüşmesi Türkiye’nin lehine gelişmeler yaşanacağının işaretlerini de vermiş oldu.

OBAMA’NIN DIŞ POLİTİKASI NE ANLATIYOR?

Obama dış politikasıyla şunu ortaya koydu; Irak işgalini sürekli yanlış bir hamle olarak değerlendirip bundan sonra Ortadoğu’da ABD harekât gücünün bir operasyon yapmayacağını söylemişti.  Dolayısıyla bu açıklamalar Türkiye’nin de daha rahat hareket etmesini sağladı.

ABD, ORTADOĞU’DA BİR KARA HAREKATI GERÇEKLEŞTİRSEYDİ NE OLURDU?

ABD, Ortadoğu’da Suriye’de bir kara harekatı gerçekleştirseydi. Bunun Türkiye’ye yansımaları çok daha farklı olacaktı. Türkiye’nin lehine işleyen şu anki süreç aleyhine göre şekillenmiş bulunacaktı. O açıdan Türkiye’nin eli rahatlamış oldu.

“İNGİLTERE VE İSRAİL RAHATSIZ”

İngiltere ve İsrail ilişkisi açısından amaçlarına ve yol haritalarına uymayan bir durum söz konusu. Burada kendi inisiyatiflerinin arka plana düştüğünün de farkındalar. Bütün bunlar Obama ve Türkiye’nin dış politikasının örtüşmesine nede oldu.

ABD’NİN TÜRKİYE’YLE ORTAK HAREKET ETMESİNDEKİ AMAÇ NE?

ABD’nin Türkiye’yle birlikte yol almasının nedeni Türkiye’yi geliştirmek veya ön plana çıkarmak olarak algılanmamalı. Sadece amaçlar örtüştüğünden ABD-Türkiye mutabakatıyla karşı karşıya kaldık. Dolayısıyla bütün bunlara baktığımızda Türkiye’nin Ortadoğu’da daha aktif bir rol oynayacağını söyleyebiliriz. Ama bunun ne derecede olacağını ilerleyen süreçlerde daha net göreceğiz.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

KAYNAK: AjansHaber

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*