Suriye’de dengeleri değiştirecek gelişme!

Suriye’de dengeleri değiştirecek gelişme!1

El Nusra, Suriye’nin kuzeyindeki yerini Türkmenlere bırakıyor. Türkmenlerin El Nusra’nın bıraktığı bölgelere yerleşmesi Suriye savaşı açısından ve IŞİD’le mücadele açısından önem taşıyan güvenli bölge için de hayati önem taşıyor.

Bu şekilde oluşabilecek güvenli bölgede Türkiye’nin etkisi de IŞİD’in bitirilmesinde oldukça önem kazanacak.

Bölgede yaşanan gelişmeleri AjansHaber’e değerlendiren Ortadoğu Uzmanı Arif Keskin, Türkiye’nin IŞİD’le ‘topyekün mücadeleye’ başlamasının dengeleri değiştireceğini söyledi. Keskin, Esed yönetiminin de zayıflama sürecinde olduğunun altını çizdi.

TÜRKİYE’NİN IŞİD’LE MÜCADELESİ DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK POTANSİYELDE

Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye başlaması, dengeleri değiştirecek bir potansiyele sahipti. Aslında Türkiye IŞİD’le mücadele ederek, koalisyona katılarak özellikle de Suriye konusunda pozisyonun biraz daha güçlendirdiğini söyleyebiliriz.

TÜRKİYE’NİN DAHLİ IŞİD’LE TOPYEKÜN SAVAŞIN HABERCİSİ

Buna karşın zaten Esad yönetiminde ciddi bir zayıflama var. Orduya insan alamıyorlar ve doğal olarak ciddi bir zayıflama ve yıpranma söz konusu. Her yeri kontrol etme gücüne sahip değil . Buna paralel olarak Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye başlaması, IŞİD’le mücadelenin topyekun bir savaş olacağının da göstergesi ve doğal olarak bu çatışmada bazı grupların yer almak istemeyeceği El Nusra bunun en önemli örneği. O alanı zaten o sebepten boşaltıyor.

“COĞRAFİ SINIRLAMASI YOK”

Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye girmesi , IŞİD’e karşı topyekun bir savaşı beraberinde getiriyor. Topyekun bir savaşın, coğrafi bir sınırlaması yok yani nerede IŞİD güç sahibiyle orada biz bu anlamda Musul’a da doğru bir şey var.

MUSUL’UN ÖNEMİ

Eğer IŞİD güçsüzleştirilecekse IŞİD’in egemen olduğu yerlerin elinden çıkartılması lazım, onun güçlü olduğu yerlerin Musul olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Aslında Türkiye’nin tavır değişikliği IŞİD’e karşı bir dengenin aynı zamanda Esad’a karşı da dengeleri değiştirdiğini söyleyebiliriz.
KAYNAK: AjansHaber

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*