Microsoft’un AMD’yi satın alacağı konuşuluyor

Microsoft’un AMD’yi satın alacağı konuşuluyor1

CPU kanadında Intel, GPU kanadında da NVIDIA ile rekabet içerisinde olan AMD, bir süredir kâr sağlamakta ve piyasaya tutunmakta zorlanıyordu. Doğal olarak da şirketin satın alınacağıyla ilgili dedikodular ortaya çıkmış, önce Samsung’a gideceği söylenmişti. En son dedikodu ise Microsoft’un dev şirketi satın alacağı yönünde.

Tam zamanlı donanım üreticisi olan Microsoft’un gerçekten de çiplere ihtiyacı var. Gerek Xbox One konsol olsun, gerek Surface tabletleri, gerek de Lumia telefonları olsun, şirketin kendi içerisinde çip üretmesi büyük bir anlam ifade eder.

Dedikodunun kaynağı ise, birkaç ay önce Microsoft’un AMD’ye teklif götürdüğünü iddia eden KitGuru sitesi oldu. AMD, hâli hazırda PlayStation 4’e ek olarak Xbox One için APU adı verilen yonga setlerinin tedarikçiliğini üstlenmiş durumda ve söylenene göre Microsoft’a birim başı 100 dolar gibi bir fiş kesiyor. Şu an için 12 milyon konsol satıldığı da düşünülürse, toplamda 1.2 milyar dolar gibi bir rakam ile karşılaşıyoruz. Bu da AMD’nin toplam pazar payı olan 1.8 milyar doların büyük çoğunluğu anlamına geliyor.

Surface tabletlerinde Intel çiplerini, Lumia telefonlarında da Qualcomm markasını tercih eden Microsoft’un kendine ait bir çip üreticisi olduğu takdirde çok daha kârlı bir üretim tablosu çizilebilir. AMD’nin henüz mobil dünyada bir varlığı olmasa da, son dedikodular, şirketin MediaTek yonga setleri için GPU satacağını söylüyordu. Microsoft’un bu satın alma sonucunda elde edebileceği bir diğer avantaj da, oyun konsolu alanında piyasa lideri ve şirketin en büyük rakibi olan Sony’nin sonraki nesil PlayStation’ı çıkacağı zaman üreticisiz kalacak olması. Kendi çiplerini üretme durumu da Microsoft’un konsolları daha uygun fiyata satmasını sağlayabilir.

Şu an için her şeyin dedikodu safhasında olduğunu tekrar hatırlatalım. Önümüzdeki günlerin neler göstereceğini merakla bekliyoruz.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*