‘AB muazzam bir stres yaşıyor’

‘AB muazzam bir stres yaşıyor’1

Avrupa’da sınırlara kontroller geliyor. Suriye’den, Afganistan’dan ve Afrika üzerinden Avrupa kapılarına ulaşan mültecilerin sayıca fazla olmasına ilk tepki Almanya’dan geldi. Almanya aldığı kararlar Schengen’de yer alan serbest dolaşım uygulamasını sınırlandırarak sınırlarına sıkı kontrol kararı getirdi. Buna göre Almanya sınırlarında bir nevi gümrük kapısı uygulaması ‘geçici’ de olsa faaliyet halinde olacak.

Almanya’nın bu kararının ardından dün Avusturya ve Macaristan’dan da benzer bir hareket geldi ve sınırların denetiminin ön plana alınacağı açıklandı.

Bu kararlarla birlikte akıllara soruş işaretleri de gelmeye başladı. Avrupa’da neler oluyor, Avrupa’nın geleceğini ne bekliyor?

Yaşanan bu gelişmenin geçici olduğunu ve uzun sürmeyeceğini söyleyen Avrupa Birliği (AB) Uzmanı Can Baydarol, AB’nin şu anda muazzam bir stres yaşadığının altını çizdi.

Baydarol, Avrupa’da şu an yaşananın ulus devlet görünümüne geri dönüş olarak yorumlayarak şunları söyledi:

“AB MUAZZAM BİR STRES YAŞIYOR”

Avrupa Birliği şu anda muazzam bir stres yaşıyor. Bugüne kadar her şeyi planlı programlı olan Avrupa’dan tamamen hazırlıksız yakalanmış bir Avrupa’ya geçiş oldu ve tarihinin en büyük göç dalgası ile karşı karşıya geliyor Avrupa.

“AVRUPA ULUS DEVLET GÖRÜNÜMÜNE GERİ DÖNÜYOR”

Sonuçta Suriye’den başlayan mülteci akını Avrupa’nın sınırlarını zorluyor. Dolayısıyla Avrupa Birliği ulus devleti aşma projesi olarak görülürken, böyle de adlandırılırken, uluslararası bir yapıyı tesis etmeye çalışırken şu anda tekrar eski ulus devlet günlerine, kendi sınır kontrolünü yapan ülkeler görünümüne hızla gitmeye başladı. Şu anda Suriye’den başlayıp Avrupa’da terse gidişi tetikleyen bir olaylar dizisi yaşıyoruz.

KALICI OLUR MU?

Geçici olarak bu tedbirleri aldıklarını ifade ediyorlar ama bu kontrol altına alınmazsa da süreyi uzatacaklardır. Yoksa tamamen bir geriye dönüşe giderler mi diye sorduğumuzda o biraz zor. Onu şu anda söylemeye biraz zor.

KAYNAK: AjansHaber

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*