Kurbanlık alırken bunlara mutlaka dikkat edin!1

Yurtdışından kaçak getirilen kurbanlara, geçen yıl kesilen hayvan küpelerinin takılarak satıldığı yönündeki ihbarlar arttı. TZOB Başkanı uyardı: Kurbanın pasaportu ile kulak küpesindeki numarayı mutlaka karşılaştırın.

Bayrama sayılı günler kala yurtdışından kaçak getirilen kurbanlara, geçen yıl kesilen hayvan küpelerinin takılarak satıldığı yönündeki ihbarlar arttı. Bunun üzerine uzmanlar vatandaşları uyardı. Dün bir basın toplantısı yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, komşu ülkelerden kaçak kurbanlıkların getirildiği, geçen yıl kesilen kurbanlıkların küpelerini biriktiren bazı kişilerin, bu küpeleri kaçak hayvanlara taktığı yönünde iddiaların gündeme geldiğini hatırlatarak “Vatandaşlarımız, kurbanlarını güvenilir, tanıdıkları satıcılardan ve veteriner kontrolündeki pazarlardan alsın. Ayrıca satın alacakları kurbanın pasaportunu, nakil belgesini görsünler. Pasaporttaki numarayla kulak küpesindeki numara tutuyor mu, ona baksınlar” dedi.

SURİYE’DEN GETİRİLİYOR

Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur ise geçen yıl bayram öncesi 250 liraya kurban satıldığını anımsatarak “Bu kurbanlıklardan numune alındı. Testler sonucunda kanser olduğu ortaya çıktı. Hasta hayvandan kurbanlık olmaz. Bu nedenle özellikle Suriye’den getirilen dişi ve hastalıklı hayvanları 250 liraya satıyorlar” dedi. Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu Genel Başkanı Hakan Yüksel ise kurbanlık seçilirken mutlaka veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesine bakılmasını istedi.

YETERİ KADAR KURBANLIK VAR

Kurban Bayramı’nda 850 bini büyükbaş, 2 milyon 300 bini ise küçükbaş olmak üzere 3 milyon 150 bin hayvan kesimi yapılacağını bildiren Bayraktar kurbanlık vasfı taşıyan 1 milyon 230 bin büyükbaş, 3 milyon 830 bin küçükbaş hayvanın bulunduğunu söyledi. Bayraktar, “Yıllık ortalama kesilen büyükbaş hayvanın 1.5 katı büyükbaş, 1.7 katı da küçükbaş kurbanlık hayvan mevcut. Üreticilerimizin elinde yeterli sayıda kurbanlık hayvan vardır. Kimse, ‘acaba hayvan bulabilir miyim?’ diye bir endişe yaşamasın” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKBAŞ 2 BİN 700, KÜÇÜKBAŞ 400 LİRADAN BAŞLIYOR

TZOB Başkanı Bayraktar, bu yıl büyükbaş kurbanın 2 bin 700 lira ile 14 bin lira, küçükbaşın ise 400 lira ile 1400 lira arasında değişeceğini söyledi. Canlı ağırlık fiyatının da büyükbaş hayvanlarda kilogram başına 12 ile 22 lira, küçükbaşta 9 lira ile 19 lira arasında olmasının beklendiğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti: “Fiyatlar geçen yıla göre büyükbaşta yüzde 24.5, küçükbaşta ise yüzde 5.1 oranında arttı. Büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı, İstanbul’un Anadolu yakasında 16-18 lira İstanbul Avrupa yakasında 15-17 lira, Ankara’da 15-16 lira.”

Etiketler: Kurbanlık, Kurban Bayramı

 

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*