DON CARLOS

DON CARLOS

DON CARLOS

DON CARLOS

DON CARLOS. Bk. CARLOS DE BORBON.
Don Carlos, Schiller’in beş perdelik man¬zum dramı, ilkin 1787’de Leipzig’de basıl¬dı ve bugünkü biçimiyle 1801’de yayımlan¬dı. Schiller Don Carlos’un konusunu Saint -Réal’in Don Car/os’undan ve Brantöme’- dan almıştır. Olay, Don Carlos’un Felipe
II ile evlenen eski nişanlısı Elisabeth’e duyduğu aşk ve Posa markisinin Don Carlos’a gösterdiği candan dostluk üstüne kurulmuştur. Don Carlos, önce bir aile fa- ciasıyken, üzerinde yapılan son değişiklik¬le, hükümetin mutlakiyetçiliğine karşılık hürriyet ve adalet fikirleri lehinde ateşli bir savunma oldu. Oyunda, Carlos ve Posa, Fe¬lipe II ile Engizisyon tarafından temsil e¬dilen zorbalığın kurbanı olarak ölürler, (L) Don Carlos, G. Verdinin en gösterişli o¬peralarından biri, Paris operasının ısmar¬ladığı bu eser, Méry ve C. du Lóele’un fransızca librettosu üzerine yazıldı ve aynı sahnede 1867’de temsil edildi, (L) DONCASTER, Büyük Britanya’da (York¬shire, West Riding) şehir, Don ırmağı kı¬yısında; 81 000 nüf. önemli bir kömür hav¬zasının merkezi. Lokomotif yapımı; sente¬tik dokuma. At yarışları, (L)
Doncella Teodor (LA), Lope de Vega’nın komedisi (1610-1612). Konusunu arap kay¬naklı yaygın bir efsaneden almıştır. Her bi¬lim dalında kendisine sorulanlara doğru kar¬şılıklar veren ve soruları çözerek, bu yol¬dan istediğini elde eden bir genç kızın hikâ¬yesini anlatır. Yazarın kendi tarihsiz elyaz¬ması, Madrid kütüphanesindedir, Lope, ef¬saneye bir de aşk hikâyesi eklemiş, mahallî sahneleri, dramatik durumlarla karıştırma¬yı ve birleştirmeyi başarmıştır, (L)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*