Ağır işete çalışanlara 3 bin TL asgari ücret

Ağır işete çalışanlara 3 bin TL asgari ücret1

AK Parti’nin yeniden tek başına iktidar çoğunluğunu elde etmesinin ardından seçim vaatleri yaşama geçirilmeye başlıyor.Hükümet asgari ücretin bin 300 lira olması için Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na teklif verecek.1 Ocak 2016’da işçinin cebine yaklaşık 400 liralık zamlı ücret girecek.Aynı dönemde asgari ücret işin tehlikesine göre değişecek.Madenler gibi tehlikeli işlerde çalışanların ücretleri de ikiye katlanacak.Aylık primlerle birlikte bu tutarın 3 bin liraya ulaşacak.Asgari ücret, her yıl aralık ayında toplanan, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı Asgari Ücret Komisyonu tarafından belirlenecek.

% 30’LUK ARTIŞ OLACAK

Mevcut brüt asgari ücretin aylık milli gelire oranı yüzde 47 düzeyinde. Yeni yılda asgari ücretin 1.300 lira olması ile birlikte bu oran yüzde 57’ye çıkacak.Çalışma yaşamındaki bir çok gösterge asgari ücrete endeksli olduğu için toplumun geniş bir kesimi bu artıştan etkileniyor.

Türkiye, asgari ücretin milli gelirdeki payına göre yüzde 59 olan Almanya’ya yaklaşırken, birçok AB ülkesini de geride bırakmış olacak.

Mevcut tabloda, İngiltere, Fransa, İrlanda, Belçika gibi AB ülkelerinde asgari ücretin aylık gelire oranı Türkiye’nin üzerinde bulunuyor. Yunanistan, Slovenya gibi ülkeler ise Türkiye’ye yakın görünüyor.
Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*