DEMODECİDAE

DEMODECİDAE

DEMODECİDAE

DEMODECİDAE

DEMODECİDAE çoğl. i. Solucanımsı uzun küçük güveleri kapsayan uyuz böceği familyası. örnek böceği demodex’úr.
— ANSiKL. Yumurtadan yeni çıkan demo-dexMerin üç çift ilkel bacağı ve erginlerin-kinden daha uzun kamı vardır. Bu böceklerin hepsi asalaktır. İnsanların ve hayvanların yağ bezlerinde, kıl keseciklerinde yaşar. İnsanda ergenlik sivilcelerine, köpekte bir çeşit uyuz hastalığına sebep olur. (L) DEMODEX veya DEMODEKS i. Demo-decidae familyasından uyuz böceği.
— ANSİKL. Demode*’ler memelilerin derisindeki yağ keseciklerinde yaşayan mikroskobik böceklerdir. Çoğalarak deri hastalıklarına sebep olur. Demodex folliculorum, insanların burun deliklerindeki yağ keseciklerinde bulunur, sivilce ve ergenlik oluşumuna yol açar. Demodex cüzamın bulaşmasında rol oynadığı gibi kirpiklerin yağ keseciklerinde yerleşirse blefarite de sebep olabilir. Demodex’in başka türlerine köpek, kedi ve yarasaların kıl altı keseciklerinde çok rastlanır. (L)
Demodex hastalığı. Yağ bezlerinde ve kıl
kökü keseciklerinde yaşayan demodex Jolliculorum adlı uyuz böceklerinin sebep olduğu deri hastalığı.
— ANSiKL. Demodex hastalığı iki yaşına kadar köpeklerde sık görülür. Çok çeşitli şekilleri olan bu hastalık, kılların, bazen yer yer değirmilet, bazen kızarıklık bırakan az çok geniş alanlar halinde dökülmesi şeklinde belirir. Demodex’lerle sta-filokoklar bir arada bulunursa sivilceli de-modex hastalığı ortaya çıkar. Uyuzun aksine bu hastalık kaşıntı yapmaz. Asalak derinde bulunduğu için tedavisi uzun sürer. (L)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*