Cumhur başkanı Erdoğan:Yeni anayasayı millet onaylar

Cumhur başkanı Erdoğan:Yeni anayasayı millet onaylar1

Yeni anayasanın muhalefetin destek vermesi halinde bir ayda şekilleneceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimize götürelim. Ben inanıyorum ki milletimiz böyle bir metni kesinlikle onaylayacaktırCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki sistem krizinin ancak yeni bir anayasa ve başkanlık sistemiyle aşılabileceğini vurguladı, “Bu şahsi meselem değil, milletimin meselesi” dedi. Erdoğan, dün atv-aHaber ortak canlı yayınında gündemle ilgili soruları yanıtladı. Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’nde gerçekleşen yayında Erdoğan özetle şöyle dedi:
DOLU DOLU BİR ZİRVE:
Seçimden sonra yaşadığımız G-20 Zirvesi bize ayrı mutluluk verdi. Davet ettiğimiz ülkelerin liderleriyle,uluslar arası kurumların başkanlarıyla bir arada olduk. Gerçekten dol dolu bir üçü gün şahsım geçirdi.

G-20’de neler konuşuldu?

İSTİKRAR VE GÜVEN TÜRKİYE’Yİ UÇURDU:
Koalisyon dönemlerinde Türkiye hep geri gitti. Ama tek başına bir siyasi partinin iktidar olduğu dönemlerde tırmanışa geçtik. Bunları geçmişte yaşadık, gördük. Bizimle tek partili iktidar dönemini yakaladık. Şöyle 13 yılın analizini yaptığımız zaman nereden nereye geldiğimizi, nasıl geldiğimizi iki kavram ifade eder. Bunlardan birisi istikrar, diğeri güvendir. Güven ve istikrar kavramı hakim olunca o toplum uçuşa geçer. Biz de böyle oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Millet istikrardan tercihini yaptı

1 AY BİLE SÜRMEZ:
Türkiye darbe anayasasından kurtulmalı. Ancak gerçekçi olmak lazım. Şu anda Meclis Başkanı’nı bir kenara koyduğumuz zaman 316 milletvekili var AK Parti’nin. Eğer referandumla bir çözüm bekleniyorsa en az 330 gerekiyor. Diğer gruplardan bir desteğin olması lazım ki yeni anayasa bu oylamadan geçsin. Parlamentodaki siyasi partiler anayasa konusunda kaldıkları yerden devam etsinler. Paraf ettikleri 60 madde üzerinden adım atsınlar, süreç devam etsin. Ben yalnız şuna inanıyorum. Referandumla yeni anayasa ile ilgili hazırlıklar, metin geçerse millet bunu kesinlikle onaylar. Buna inancım sonsuz. Sadece ana muhalefetin vereceği destekle de hiç milli iradeye başvurmadan, milli iradenin Parlamento’daki temsilcileriyle, burada 1 ay bile sürmez, değişiklikler süratle Parlamento’dan geçer. BAŞKANLIK SİSTEMİNİ GÜNDEME GETİRECEĞİM:
Ben Başkanlık sistemini gündeme getirdim, getiriyorum, yine getireceğim. O anayasa değişiklikleri içinde de Başkanlık sistemi vardı. Orada Başkanlık sistemi henüz müzakere edilmemişti. Şu anda diğerleri üzerinde bir mutabakat sağlandıktan sonra Başkanlık sistemini kendileri kabul etmiyor. Kabul edip etmemeleri önemli değil. Önemli olan bir şey var.Bu başkanlık sistemi nedir? Bunu millet, akademisyenler, siyasetçiler tartışsın. Ülkemize kazandırır mı kaybettirir mi? Bunu görelim. Bundan niye çekiniyoruz? Bundan çekinmeye gerek yok.

SİSTEM KRİZİ:
Birçok sıkıntıların altında sistem krizi yatıyor. Bizim bu sistem krizinden kurtulmamız lazım. G20’ye katılan ülkelerin kahir ekseriyeti başkanlık sistemiyle yönetiyor. Hepsinde grafik başarılarla dolu. Zorla birileri dayanarak, adeta istemeyi istemeye sanki bu Erdoğan’ın kendi meselesi. Bu benim şahsi meselem değil, ülkemin meselesi, milletimin meselesi olarak görüyorum. Biz ülkemize, milletimize daha faydalı nasıl oluruz, bunu düşünerek bu adımı atıyoruz. Bizim o başarılarla dolu tarihimize baktığımızı zaman bunun örnekleri var. Kaldı ki geçmiş siyasi liderlerden ebediyete intikal etmişlerin birçoğunun gündeminde hep başkanlık sistemi vardı. Gazi Mustafa Kemal’in uygulamalarında başkanlık sistemi vardır. Bunları biliyoruz. Milletin önüne getirelim. Millet bu noktada tercihini yapsın. Millet ne diyorsa biz de baş göz üstüne deriz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimiz yeni Anayasa’yı onaylayacaktır

BAŞBAKAN VE BEN SENKRONİZE OLMALIYIZ

(Kabine kurulması) Sayın Başbakan bir defa çalışmasını yürütecek, bize kendi hazırlıklarını sunacaktır. Bizler bazı şeyleri paylaşırız. Cumhur’un başı olarak benim tek derdim geleceğe yönelik başarılı bir kabine oluşması. Bunda Cumhurbaşkanı, Başbakan ortak hareket etmesi, ülkenin geleceği için önemlidir. Başka telden çalarsak biz netice alamayız, senkronize olmamız çok çok önemli. P azar günü 22’sinde Meclis Başkanlığı seçimi var. Yeni Başkan belli olacak. Ondan sonra Parlamento yasama organı olarak onların da devreye girmesi yürütmenin de çalışmalarını hızlandıracak. MİLLETİN HAKKINI ONLARDAN ALIYORUM
(Paralel Devlet Yapılanması ile mücadele) Şu anda orada bir hukuk bürosu ile hükümet, devlet olarak çok ciddi bir anlaşmamız var. Öyle zannediyorum ki, çok kısa bir zaman içinde neticesini vermeye başlayacak. Burada şu anda açıklamam doğru değil. Attığımız bazı özel adımlar var ki, bu adımlar da onlara çok daha farklı herhalde geleceği yaşatacak. Şunu bir defa çok açık net söylemem lazım. Şahıs olarak onlar beni çok iyi tanıyor ama ben de onları çok iyi tanıyorum. Onlar Tayyip Erdoğan’a ihanet ettiler, ben onlara ihanet etmiyorum. Ben sadece milletin hakkını onlardan geri alma mücadelesini veriyorum. Bu ülkenin hakkını onlardan geri alma mücadelesini veriyorum. Yalnız dahi kalsam sonuna kadar bunu sürdüreceğimi söyledim. Bu bütün mücadeleyi dikkat ederseniz, hukuk içerisinde sürdürüyoruz.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*