DANİELE (Francesco)

DANİELE (Francesco)

DANİELE (Francesco)

DANİELE (Francesco)

DANİELE (Francesco), napolili tarihçi ve arkeolog (San Clemente in Casauria, Ca-serta 1740-ay.y. 1812). Krallık tarih yazarlığına getirildi (1778). Herculanum kazılarına katıldı, Joseph Bonapart çağında krallık, basımevi müdürü oldu. (L)
Daniele Cortis, A. Fogazzaro nun romanı (1885). Daniele Cortis ve yeğeni Elena bir-‘birlerini severler. Elena aşağılık bir adamla evlidir; Daniele tutkusunu yener, Elena’yı sürgüne gönderilen kocasıyle gitmeğe razı eder. Fogazzaro eserde ülkücü görüşlerini belirtir, savunduğu görüşün pek açık oluşu romanın gerçekçi özüyle bağdaşmaz. (L) DANİELE da CREMONA, İtalyan saray
Foto. Hulton, Research cl Hales-Metropolitan Museum (LAROVHHE)
adamı ve edebiyatçısı (XIII. yy.). Federico Il’nin oğlu. Kral Enzo’nun isteği üzerine arapça asıllı latince bir metinden doğancı* lıkla ilgili iki kitabı fransızcaya çevirdi. (L) DANtELE da Volterra {Daniele RlCCi-AREi.Lt, — denir), İtalyan ressam ve heykeltıraşı (Volterra 1509-Roma 1566). Sodo-ma’nın yönetiminde çalıştı. Sonra Baldas-sare Peruzzi’nin atelyesine devam etti. Ama en çok Michelangelo’nun etkisinde kaldı, Roma’da kardinal Trivulzio’nun villasının fresklerini yaptı. Sonra, Trinita dei Monti kilisesinin şapellerinden birinde ça-IiStı, Perin del Vaga’nın ölümünden sonra, papa Paulus III tarafından 1547-1549 yılları arasında Vatikan’da Sala Regia’nın (Krallık salonu) dekorasyonuyle görevlendirildi. «Davud’un Calud’u öldürüşii» adlı tablosu Louvre müzesindedir. (L)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*