NÖTRİNO

NÖTRİNO

NÖTRİNO

NÖTRİNO

NÖTRİNO i. (fr. neutrino). Nükl. Beta radyoaktif ışıma sırasında elektronla aynı anda yayılan, sıfır veya çok küçük kütleli yüksüz tanecik.
■— ANSİKL. Son deneyler büyük hızlandırıcılarda nötrino’nun varlığını ortaya koydu; maddeyle etkileşmeleri dolaysız olarak gözlendi, özelliklerini incelemek için 1954’-te Brookhaven’de (A.B.D.) ve Cern’de (Cenevre) nötrino demetleri meydana getirildi. Gerçekte iki çeşit nötrino’nun var olduğu gözlendi u« ile gösterilen elektronla birleşmiş notrine ve vn ile gösterilen mü-on ile birleşmiş nötrino. Bu iki nötrino-
dan her birine, ve ve vp ile gösterilen kendi karşı taneciği tekabül eder. Nötrino ve bütün etkileşmelerde aynı kalan bir lepton ve elektron yükü taşır, Nötrino vn de yine aynı kalan bir lepton müon yüküne sahiptir. Bu iki lepton yükü zaten ayrı olarak korunur.
Diğer taraftan, bu çift halin korunmaz!]-ğının keşfi nötrino’yu çok belirli bir şekilde tanımlamayı sağladı; özellikle bunun sonucu olarak nötrino’nun tamamen kutuplandığı (spini hareketinin doğrultusuyle aynı hizaya geldiği ve ters yönde uzandığı) ortaya kondu.
Karşı nötrino için de durum aynıdır, yalnız bu, hareket yönünde uzanır. Teori nöt-rino’ların kesinlikle sıfır kütleye sahip olduklarım kabul eder.
Deney ve’nin kütlesi üzerinde 20 eV’luk vp’nün kütlesi üzerine 4 MeV’luk bir sınır koyar. (Bk. ElÇCJLLIi’)[LJ

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*