Hyperloop’un Aslında 1963 Yılında Kullanıldığını Biliyor Muydunuz?

Elon Musk‘un Tesla ve SpaceX‘ten sonraki hedefi olan 5. ulaşım türü olması için çalışmalara başladığıHyperloop‘tan defalarca bahsetmiştik. En son buradakihaberimizde de belirttiğimiz gibi bu yıl test sürüşlerine başlayacak olan proje, aslında bir nevi hava akımıyla, yani büyük bir pervane yardımıyla çalışacak bir tren diyebileceğimiz bir teknoloji olmasıyla dikkat çekiyor.

Ancak Musk’ın bu projesi bu sıralar merak ediliyor olsa da aslında taa 1963 yılında Fransa‘da hayata geçtiği ortaya çıktı. Aerotrain olarak adlandırılan ve aynı konsepte arkadaki güçlü bir pervane yardımı ile hareket eden tren, Fransız mühendis olan Jean Bertin‘in eseri.420km hızına kadar çıkabilen bu konsept aslında o zaman için gerçekten inanılmaz hızlı bir taşımacılık türü anlamına geliyor.

Çalışmaları sürerken 1974 yılında daha iyi modeli olan Aerotrain I80 hazırlanmış, fakat 1975 yılında bu işin baş mimarı Bertin’in vefat etmesi sonucu proje tamamen rafa kaldırılmıştı. Bir maglev yapısında olan Aerotrain için o zamanlar bu proje tam anlamıyla hayata geçmiş olsaydı şu anda Hyperloop teknolojisi kullanılan bir ulaşım türü olabilirdi.

Rafa kalkmasıyla unutulan bu yöntem şimdi Elon Musk’ın çok daha yüksek hızlara çıkabilecek ve tamamıyla çevre dostu bir yapıda sergilenecek olmasıyla merakla bekleniyor. Çünkü Aerotrain 420km hızlara çıkabilirken şu andaki hızlı trenler zaten bu değeri rahat aşabilmekte. Hyperloop ise Aerotrain’i 3’e katlayacak, yani 1200km hızlarına çıkabilecek bir yapıda olması planlanıyor.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*