Mehmet Giray kimdir? Mehmet Giray Han öldü mü? Muhteşem Yüzyıl Mehmet Giray han hayatı

Star TV’nin merakla beklenen dizisi olan Kösem sultan yarın akşam yayın hayatına başlıyor. Geçtiğimiz sezonda büyük ses getiren muhteşem yüzyıl bu dönemde kösem sultan olarak devam ediyor. Dizide ise en beğenilen karakter Mehmet Giray oldu. Peki Mehmet Giray kimdir nerelidir yaşı kaçtır mesleği nedir? Bütün merak ettiklerimiz haberimizde.

Muhteşem yüzyıl kösem sultan dizisi yarın akşamdan itibaren yayına başlıyor. Yeni sezonda bomba isimlerle devam edecek olan dizide en çok emrak edilen karakter Kadir doğulunun canlandırdığı karakter olan Mehmet Giray Han karakteri izleyicilerin en merak ettiği karakterlerden birisi oldu. Şimdi sizlere Mehmet Giray Han kimdir, tatihdeki önemi nedir aktarmaya çalışacağız.

Dizide Söz konusu Mehmet Giray Han karakterini canlandıracak olan kişi Kadir doğulu olacak. Dizi başlamakla birlikte diziye yeni katılan karakterler izleyiciler arasında merak konusu oldu. Dizinin bir tarih dizisi olması bu merakı iki kart artırdı diyebiliriz. Şimdi sizlere Mehmet Giray Han kimdir hemen aktarmaya çalışacağız.

Mehmet Giray Han kimdir?

Kırım hanı olan söz konusu Mehmet Giray Han, 1610–1674 hanlığını sürdürmüştür. Ayrıca diğer bir adı ise Sofu Mehmed Giray Han olarak belirtilmektedir. Kırım hanında toplam iki kez saltanat sürmüştür. Saltanatı sırasında Polanya ve Litvanya ile ittifak için uğraşmış ve bu yönde ittifak arayışlarına girişmiştir. Devlet liderliğinin yanında aynı zamanda iyi bir şairdir. Dini ve felsefi içerikli şirler yazmıştır. Şiirlerinde Kamil adını daha çok kullanmıştır. Saltanatlığı zamanında kültür ve imar yaşamına çok önem vermiştir. Mehmet Giray Han dönemindeyken gezmesiyle ünlü Evliya Çelebi bir gün Kırımı ziyaret eder. O yıllarda kırımda yaşayan Evliya Çelebi yaşadığı Kırımı ziyareti sayesinde günümüze bilgilerin ulaşmasını sağlamıştır.

Kısaca bu bilgileri verdikten sonra farklı bir açıdan daha Mehmet Giray Han kimdir anlatmaya çalışalım.

Birinci MEngli Giray’ın oğlu olmakla birlikte rivayetlere göre 1465 yılında dünyaya gelmiştir. Aynı zamanda Yavuz Sultan Selim’in kayınbiraderi olarak da bilinmektedir. Babası han iken babasının döneminde ilk defa bu isimle resmi taht varisi yani şehzade olarka görev yapmıştır. Babası vefat ettikten sonra Mehmet Giray Han varis olarak babasının yerine tahta geçmiştir. Daha sonra bir kardeşini Kalgay olarak görevlendirmiş ve diğer bir kardeşini de istanbul’a görevlendirmiştir.

O dönemde Osmanlı Sultanı olan Yavuz Sultan Selim ile Mehmet Giray Han’ın arası bozuktu. Mehmed Giray’ın Osmanlı Sultanı olan ve üvey kızkardeşinin kocası olan Yavuz Sultan Selim ile ilişkileri bozuktu. Yavuz Sultan Selim babası II. Beyazıt’a karsi ayaklanıp ona karşı yaptığı seferde yenildiğinde kayınpederi Kırım Hani Mengli Giray’a sığındı. Bu sıralarda kalgay olan Mehmet Giray Han Yavuz sultan selim’in tutuklanarak babasına teslim edilmesi için istekte bulunmuştu. Fakat bu durumu kabul etmeyen Mengli Giray hanlığı döneminde birinci Selim doğuda iran ve Mısır seferinde iken Kırım hanlığıyla osmanlı devleti arasındaki bozukluk ortaya çıkmamıştı.

Bu dönemdeyken gelişme süreci içerisinde olan ve şehir devleti statüsündeki Moskava Knezliği ile Babası Mengli Giray 1480 yılında birbirlerine saldırmamak için anlaşma yaptı. Hal böyleyken birinci Mehmed Giray ile Moskava knezi üçüncü Vasili ile arası iyiydi.

Astrahan seferine çıkan Mehmed Giray 1523 yılında çıktığı seferden dönerken Nogay Hanı Mamaı tarafından baskına uğratıldı ve hayatını kaybetti. Nogaylar Kırım yarımadasını talan etmişlerdir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*