HENDRİCK (Burton Jesse)

HENDRİCK (Burton Jesse), amerikalı gazeteci (New Haven), Connecticut 1871-New York City 1949>. Yale üniversitesinde okudu. New York’ta çıkan Evening Post gazetesine girdi. Kısa zamanda güçlü üslübu ile ilgi çekti. 1905’te McClure’s Magazine’e geçerek toplumsal ve siyasî konularda yazmağa başladı. 1907’de yayımlanan The Story of Life Insurance (Hayat Sigortasının Hikayesi) adlı yazı serisi o devirde çıkan suçlama yazılarının cn ilgi çekicisiydi. Hendrick 1913’te World’s Work’te çalışmağa başladı. Bu dergi Amerika’nın sanayi alanındaki başarısını olumlu karşılıyordu Hendrıck’in The Age of Big Business (Büyük Girişimler Çağı) [1919J adlı yazısı bu goruşu yansıtır. Amiral William S. Sims ile birlikte hazırladığı Victory at Sea (Denizde Zafer) 11920] başlıklı yazısı Pulitzer odülütnü kazandı. A.B.D.’li bir diplomatın biyografisi olan iki ciltlik The Life and Letters of Walter H. Page (Walter H. Pa-ge’m Hayatı ve Mektupları) [1922J adlı eseriyle ikinci Pulitzer ödülünü, Page’in ilk yıllarını anlatan The Training of an American (Bir Amerikalının Yetişmesi) (19281 ile de üçüncü ödülü kazandı. Hendrick’in dtger eserleri arasında Andrew Carnegie’nin biyografisi ve A.B.D. Anayasası üstüne yaz-dıgt Bulwark of the Republic (Cumhuriyetin Siperi) [1937] vardır, (i)
HENDKÍK VAN MECKLENBURG -SCHWERIN (Schwerin 1876 – La Haye 1934) Hollanda prensi (1911-1934). Büyük dük Frederik Frans ll’nin küçük oğlu. 1901’dc Hollanda kraliçesi Wilhelmina ile evlendi Bu evlilikten kraliçe Juliana dünyaya geldi.
Hendrik Verwoerd, Güney Afrika’da O-ranj nehri üzerinde bulunan büyük baraj.
HENEQUEN i. Gövde lifleri özellikle halat yapımında kullanılan sarısabır bitkisinin (Agave rígida veya ¡isal) bir türünün Meksika dilindeki adı. (Bu bitkinin dünya üretiminin hemen hepsini Meksika [Yucatan] sağlar. Madenî kabloların ve plastik elyafı halatların günden güne daha çok kullanılması sonucu henequen’in önemi gittikçe azalmaktadır.) [lJ
HENGÂM i, (fars. hengâm). Esk. Zaman, vakit, mevsim: Gül devri ayş eyyamıdır zevk u safâ hengâmıdır / Âşıkların bayramıdır bu mevsim-i ferhunde-dem (Nef’i). ]| Hen-gâm-ı remz, savaş zamanı: Gün gibi hen-gâm-ı remz içre alıp tigin ele / Zulmet-i şeb gibi adayı girizan eyledi (Hayalî). II Hengam-ı şita, kış mevsimi. Bi-hengâm (veya nâ-be hengâm), vakitsiz, zamansız.
♦ Hengâmî i. Esk. Yalnız bir mevsim yaşayan canlı, (m)
HENGAME i. (fars. hengâm’dan hengâme). Gurıiltü patırtı, kavga dövüş: Geceki hengameyi hatırlatan bu sözler beni bir kere daha güldürdü (R.N. Güntekin), Bu kanat seslen, bu hengâme, / Kâh müjde olur kâh ka-
«Okuyan Kadın»
J.J. HENNER’İn eseri Louvre müzesi, Paris
ra haber(C.S. Tarancı). \\ —Esk. Savaş: Şim-/ sene ° büyük hatıralardan:
/ Elli üç günde o hengâme görülmüş buradan; (Yahya Kemal). Hâsılı hep şeref-i talihe mazhar oldu, / Hangi hengâmeye girdiyse muzaffer oldu (Ziya Paşa). !f Zaman, çağ, devir: Geçer hengâmeler mesud u muz-i,£n; S^turu nâşâd (Tevfik Fikret). [Bkr tongam.] || Toplantı, cemiyet.
— Esk. Hengâme-gâh, toplantı yeri. Kavga zamanı. |j Hengâmedir, kavgacı, gürültücü Çığırtkanlık ederek ufak tefek şeyler satan kimse. j| Hengâme-girî, kavgacılık, patırtı-cılık. i| Hengâme-i azap, eziyet, işkence zamanı. (m)
HENGELO, Hollanda’da (Overijsel) şehir, Almanya sınırı yakınında; 77 000 nüf. Dokuma ve besin sanayii. Makine ve elektrik motorları yapımı. Yakınında önemli tuz yatakları. (l)
HENGİST veya HENGEST (öl. 488’e doğr.), Thanet adasına (Kent’in kuzeydoğu ucu) yerleşmiş ücretli jut askerleri çetesinin reisi. Briton’lann başı Vortigern ile arası açıldı, onu yenerek Kent ülkesini ele geçirdi (428 veya 450). Bu, Britanya adasında bir anglosakson topluluğunun, tarih bölgeleri belirli ilk yerleşmesidir, (l)
HENİ sıf. (ar. heniyet’ten hent). Esk. Sindirimi kolay, sağlık için yararlı, (m)
HENtCOPUS i. Tüylü küçük böcek; çiçekler üzerinde yaşar; erkeğinin ayak uçları geniş veya değirmidir. (İlmî adı Heni-copus hirtus. Kınkanatlıların malachiidae familyasından.) [lJ
HENtCOŞOMA i. Tuhaf görünüşlü böcek; gogsu karinalı, çukur, bacakları uzun, baldır kısmı orak şeklinde ve üzeri derin çukurludur. (Brezilya’da, çürümekte olan maddelerde yaşar, İlmî adı Henicosoma vesper-tınurn. Kınkanatlıların histeridae familyasından.) [l] HENtE (Sonja), norveçli kadın artistik patinaj şampiyonu (Oslo 1912-ay.y. 1969). On kere dünya şampiyonu oldu (1927-1936 arası). 1928, 1932, 1936 Olimpiyatlarında büyük başarı kazandı. 1936’da profesyonel oldu, birçok filimde oynadı, (l)
HENtOCHUS i. Çok yüksek, yassı gövdeli balık; sırtında ince uzun iplik şeklinde bir dikencik bulunur, boyu 30 sm’yi geçmez. (Sıcak denizlerde yaşayan birkaç türü vardır. Kıllıdiştiğiller familyasından.) [l] H£NiN-Lİ£TARD, Fransa’da Pas-de-Calais idare bölgesinde (Lens idare çevresi) kanton merkezi, bir kömür havzası grubunun ortasında, Lens’in doğusunda; 25 660 nüf. önemli kömür madenleri. Kok fabrikaları. Büyük termik santral, (l)
HEN1T i. (fr. hainite1 ten). Miner. Tabiî kalsiyum, sodyum, titan ve zirkonyum silikat. (L)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*