Bedelli Askerlik Düşecek mi? – Dövizli Askerlik 2016 – Şartları Belli Oldu! – MSB Açıkladı

Bedelli Askerlik Düşecek mi? – Dövizli Askerlik 2016 – Şartları Belli Oldu! – MSB Açıkladı

336455

Dövizli askerlik 2016 yılında yeniden düzenlendi. Son durum ve şartları ne sorularına açıklık getirildi. Peki bedelli askerlik düşecek mi, son dakika detayları

Yapılan terör operasyonlarından sonra bedelli askerlik konusu tekrar gündeme gelmiş ve bedelli askerlik düşecek mi sorularına neden olmuştu. Konuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı’ndan açıklama geldi. En son bedelli yasası 2014 yılında çıkmıştı ve 1988 yılından önce doğanları kapsıyordu. Askerlik eğitimi olmadan on sekiz bin lira karşılığında görevlerini yerine getirmiş sayılıyorlardı. Yeni düzenlemelerle buna benzer bir yasanın 2016 yılında çıkıp çıkmayacağı ise muamma olarak kalmıştı. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar için de çalışmalar yapılmış ve dövizli askerlik 2016 yılında yeniden düzenlenmişti. Yabancı ülkelerde yaşayan ve çalışan kişiler için atılan yeni adımlarla büyük bir indirim yapıldı. Dövizli askerlik şartları arasında önceden 6000 euro ödeme zorunluluğu vardı, fakat yapılan yeni düzenleme sonrasında dövizli asklerlik şartları ve ücreti değişti. Henüz konu hakkında bilgisi olmayanlar ise dövizli askerlik son durum bilgileri ve gelişmeleri neler merak ediyor. Bedelli askerlik son dakika 2016 bilgileri detayları ile Ajanshaber.com’da.

BEDELLİ ASKERLİK DÜŞECEK Mİ?

Avrupa’da yaşayan vatandaşlar için askerliğin 6000 bin eurodan 1000 euroya ineceğini belirten Başbakan bu uygulamanın üç ay içinde yürürlüğe gireceğini de ifade etmişti. Geçen sene yapılan bedelli askerlik de askere gitme yaşı 1987’liler ve 1 Ocak 1988’lileri de kapsıyordu böylece bir gün ile kaçıranlar da bedelli şansını elde ediyordu. 64. Hükümetin eylem planında yurtdışında yaşayan vatandaşlar için bedelli askerlik son durum da yeni gelişmeler olurken ülkemizdeki vatandaşlar için henüz yeni bir yasa söz konusu değil. Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu’na yaptığı sunumdan sonra bedelli askerlik için şuan yapılan bir uygulama olmadığını belirtti. Milli Savunma Bakanlığı Kanun Kararlar Dairesi Başkanı Hakim Albay Murat Yaman’ın sunum yaptığı esnada komisyonda ki üyeler de bedelli ile ilgili düşünce ve beklentilerini anlattı. Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri Türk Silahlı Kuvvetleri askerlik sistemiyle ilgili şuan bir bedelli düşüncesi olmadığını söyledi.

 

Son bedelli askerliğin fiyatı 18 bin liraydı daha sonra bu uygulama 30 yaşında olanlar için 30 Bin TL’ye çıkarılınca istenilen ilgiyi görmemiş ve sadece yetmiş bin kişi başvurmuştu. 2014 yılının Aralık ayında yürürlüğe giren yasa ile bedel miktarı değiştirilince koşullar yeniden düzenlendi ve ‘kanun önünde eşitlik’ ilkesine aykırılık olarak nitelendirilmesi sorunu ortaya çıktı. Bu olaydan sonra Avukat Baran Doğan aradaki fiyat farkının geri ödenmesi için dava açmıştı fakat bedelli askerlikte aradaki farkın ödenmesi talebine mahkemeden onay çıkmaması üzerine “Söz konusu yasalar, 3 yıl arayla, farklı uygulama sürelerinde ve hukuksal durumları farklı olan kişilere yönelik çıkarılmış, aynı hukuksal durumda bulunan kişilere ayrı kuralların uygulanması söz konusu olmamıştır.” denilmişti. Bir çok kişinin bu durumda kalması üzerine davasından vazgeçmeyen Baran Doğan bu düzenlemenin gelir dağılımına göre yapılmadığını da belirtmişti. Kararın açıklanmasından sonra Avukat Doğan şunları söyledi: ‘Bedelli askerlik yasası çıkartılması bir toplumsal ihtiyaçtı. Fakat belirlenen bedel bir toplumsal ihtiyaç veya talep nedeniyle belirlenmedi. Bedelli askerlik ücreti belirlenirken ücretin neden bu şekilde tespit edildiğine dair hiçbir hukuksal ölçüt konulmamıştır. Mahkeme gerekçesinde adeta teknoloji firmalarının pazarlama stratejisinin bir benzerinin devlet tarafından yurttaşa da uygulanabileceğini kabul ediyor. Yani, bir kanun çıkartılarak önce belli bir gelir grubun parası alınabilir, daha sonra fiyat düşürülerek orta gelir grubu, en son seçim vaatlerinde olduğu gibi çok düşük bedelle alt gelir grubu için de bedelli askerlik yasası çıkartılabilir. Devlet bir pazarlama şirketi değildir, devletin yurttaşla her türlü ilişkisi hukuksal eşitlik ilkesi çerçevesinde cereyan etmek zorundadır. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Anayasa’nın “hukuki eşitlik” ilkesini düzenleyen 10. maddesini hukuksal değil, faydacı yorumlamıştır. Karara itiraz etmek için, karara karşı aynı mahkeme nezdinde karar düzeltme talebinde bulunacağım.’ demişti. Önümüzdeki günlerde bedelli askerlik son dakika 2016 bilgileri içerisinde ne gibi bir gelişmeler yaşanacağı ise henüz bilinmiyor.

DÖVİZLİ ASKERLİK ŞARTLARI

Her askere gitme yaşı gelen gençlerin merak ettiği askerlik konusunda önemli reformlar yapılıyor. İlk olarak asgari ücret üzerinde düzenleme yapan hükümet şimdi de dövizli askerlik yasası üzerinde de yenilik yaptı. Avrupa da üç yıl boyunca işveren ya da işçi konumuda yaşayan ve dövizli askerlik yapmak isteyenler için işe başladığı süre baz alınarak hesaplanıyor. Eğer işsizlik maaşı aldığı veya maluliyet maaşı aldığı belirlenirse kişinin dövizle askerlik hizmetinden faydalanması da mümkün çünkü bu sürede yurtdışında geçirilmiş olarak sayılıyor. Bu uygulamadan yararlanmak için gereken üç yıllık sürenin tamamının yurt dışında geçirilmesi gereklidir. Tatil günlerinde geçirilen sürede uygulamaya dahil ediliyor. Türkiye’de geçirilen kısa süreli seyahatler bu hizmetten faydalanmak için yurt dışında geçirilmesi gereken süreden sayılmamaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde uygulamadan sadece 125 bin kişi fayadalanabiliyordu, şimdi ise 557 bin kişi bu hizmetten faydalanabilecek.  Dövizli askerlik uygulamasından faydalanmak için başvuru yapıp ücretin tamamını ödeyenlerin Türkiye’ye dönüş yapmasıda da bir sorun teşkil etmiyor. Otuz sekiz yaşındayken bu hizmetten faydalanabilmek için başvuranların miktarın tamamını peşin olarak ödemek şart değil. Ama bu yaşı doldurduğu yılın sonuna dek ödemesi gerekmektedir. Ertelemek için ise oturma izni veya işsizlik maaşının alınması zorunluluğu da bulunmuyor. Sadece başvuru yapacak ve uygulamadan yararlanacak olan kişinin yaşadığı ülke de herhangi bir işe ve mesleğe sahip olması gerekmektedir. Ama çalışma veya oturma iznine sahip olmasına rağmen kişinin hiçbir işi yoksa ve çalışmıyorsa askerlik hizmetinden faydalanmak mümkün olmuyor

DÖVİZLİ ASKERLİK SON DURUM
Eylem planında sürekli konuştuğu ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’da açıklamalarda bulunduğu için dövizli askerlik ücreti ne kadar sorusu sürekli soruluyordu. Dövizli askerlik son durum bilgilerine göre Avrupa’da yaşayan vatandaşlar çifte vatandaşlık durumuna bakılmadan otuz sekiz yaşına kadar başvurulması halinde 1000 bin euro ödeyerek askerlik hizmetini yapmış sayılacak. Yasal düzenleme yapıp resmi gazete de yayınlandıktan sonra uygulama kesinleşti. Bu uygulamadan faydalanacak kadar maddi imkanı olmayanların Türk vatandaşlığından çıkmak istemesi konusuyla ilgiliBakan İsmet Yılmaz şunları söyledi: ‘Kişinin 3 çocuğu varsa, 18 bin Euro eder. Oradaki Türklerin durumu, ‘6 bin Euro ne ki?’ şeklinde değil. Nasıl Türkiye’de işsizlik varsa, Almanya’da, İngiltere’de, İspanya’da da var. Askerlik veya dövizle askerlik bedelinin yüksekliği gibi gerekçelerle Türk vatandaşlığından çıkma eğilimi vakadır.’ şeklinde konuştu. Bakan Fikri Işık ise ‘Eskiden 6 bin euro belki de çok önemli değildi. Fakat yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın bazılarının, bulundukları ülkelerdeki ekonomik kriz nedeniyle işsiz kalmalarından dolayı 6 bin euro çok gelmeye başladı diye konuşmuştu.

 

Kaynak: Ajans Haber

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*