HEMOPAT1 i. (fr. htmopathie’den).

HEMOPAT1 i. (fr. htmopathie’den). Kan hastalıklarının genel adı. (L) HEMOPER1KARD i. (fr. himopericarde’-dan). Patol. Yürek dıszarında (perikard) kan toplanması. (L)
HEMOPERtTONEUM i. Patol. Karıman boşluğunda kan toplanması, (l) HEMOP1ROL i. (fr, hemopyrol’din). Biyokim Kuvvetli bir asidin hematine etkimesi sonucunda ortaya çıkan oksijensiz bileşik, (t) , HEMOPNÖMOPER1KARD i. (fr. himop-neumopericarde’dan). Yürek dıszarında (perikard) gaz ve kan toplanması, (l)
HEMOPNÖMOTORAKS i. (fr. himopneu-mothorax’tan). Göğiiszarı boşluğunda kan ve hava birikmesi. (Hemopnömotoraks genellikle ateşli bir silâhla veya bıçakla göğüste yara açılması halinde veya bir temık kıymığı göğüs zarını ve akciğeri zedelediği zaman görülür.) [l] HEMOPOYET1K sıf. (fr. himopoietique’-ten). Hemopoyezle, yani kan hücresi yapımına ilişkin, (özellikle kan yapımını idare eden organlar hakkında kullanılır.) [l] HEMOPOYET1N i. (fr. himopoUtlne’defi).
birbirleri üzerinde eğitim jrapon hemfire adayı öğrenciler
hemşire okulunda bir biyoloji test sınavında öğrenciler
Biyol. Ağır kanamalardan sonra kan serumunda ortaya çıkarak kemik iliğini etkilediği ve böylece alyuvar yapımını kolaylaştırdığı sanılan madde. Eşanl. H1:matopoyetin.
(L)
HEMOPOYEZ i. (fr. hemopoiese’den). He-mopoyetik organlarca kan hücresi yapımı.
_ansİkl. Esas hemopoyetik organlar kemik
iliği, lenf düğümleri, dalak ve retikülo-en-dotelyal sistemdir. Kemiklerdeki kırmızı ilik alyuvarları, çok çekirdekli akyuvarları ve plaketleri yapar. Lenf düğümleri ve dalak lenf hücreleriyle tek çekirdekli akyuvarları (monosit) meydana getirir, Monositler reti-külo-endotelyal sistemin herhangi bir noktasından da Oluşabilir. Bütün bu çeşitli kan hücreleri, retikülo, endot^lyal dokudaki sabit bir «ana» hücreden (totipotent) başlayarak ve değişiklik geçirerek oluşur. He-mositoblast denilen bu ilk hücre alyuvarın ilk sekli olan eritroblast veya çok çekirdekli akyuvarların ilk şekli olan miyeioblast şek üne dönüşür. Bu hücrelerin ana hücreden başlayıp gelişmesiyle olgun hücre halinde dolaşıma karışması arasında geçen zaman Uç beş gündür. Kan hücrelerinin yaşama sı^ resi sınırlı olduğundan hemopoyez sürekli bir olaydır. Normal olarak günde aşağı yukarı 20 sm: alyuvar yapılır. Kanda hücre miktarını daima sabit tutmağa yarayan yeni hücrelerin yapımındaki düzen çok ılgı çekici bir olaydır. Bunun mekanizması iyi bilinmemektedir. Eritropoyetin denen bir maddenin bu olayı yönettiği ve maddenin kandaki miktarının dolaşan alyuvar sayısına, özellikle dolaşan oksijenli hemoglobin mık: tarına bağlı olduğu sanılmaktadır. Sebebi ne olursa olsun oksijensizlik, entropoyezı arttıran bir etmendir. Ahenkli bir hemopo-vez sürekli olarak protein, vitamin ye madensel tuz (özellikle demir ve bakır) alınmasına ihtiyaç gösterir. Bu etmenlerden herhangi biriyle ilgili bir bozukluk kan hücrelerinin yapımını etkiler, (l)
HEMOPT1Z1 i. (fr. hemopıysie’âcn). Tıp. Kan tükürme.
— ANSİKL. Hemoptizi sözü solunum yollarından ve özellikle akciğer ve bronşlardan gelen kanın tükürükle dışarı atılmasını ifade eder. Genellikle akciğer tüberkülozunun belirtisidir; bununla beraber bronş ve akciğer kanseri, akciğer kisti veya apsesi, akciğer ambolisi gibi başka sebeplerden de ı-leri gelebilir. Tekrarlama veya fazlalaşma suretiyle hastayı ölüme sürükleyebilir. He-ınoptizinin en etkili tedavi yolu hastaya genel ağrı dindirici (moTfin), öksürük kesici (kodein) maddeler ve bronş, akciğer damarlarını etkileyebilecek özel ilaçlar (özellikle hipofiz arka lobu özütü) vermektir. Hastanın kıpırdamaması, yarı oturur vaziyette yatması vc sakin olması tavsiye edilir.
_Vet. Hemoptizi hayvanlarda nispeten seyrek görülür; genellikle atta ve sığırda, akciğer ödemlerinde rastlanır, (l)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*