Ahmet ATAMSOY

ATAMSOY (Ahmet), kıbrıslı kooperatifçi, yönetici ve siyaset adamı (Magosa 1936).Kıbrıs Türkü’nün mücadele, spor ve siyaset sahnesine damgasını vuran Ahmet Atamsoy’u 2 Ağustos 2014 Cumartesi günü öldü.

Lefkoşe Lisesi’ni ve öğretmen Koleji’ni bitirdi (1957) ve 5 yıl kadar öğretmenlik yaptıktan sonra kooperatif çalışmalarına başladı (1962). «Kanlı Noel» olaylarında Toplum Mücadelesine yönetici olarak katıldı ve Bayrak Radyosu’nun kuruluşunu dü1zenledi (1963); 1966’ya kadar bu radyonun yönetimini üstlendi. Daha sonra Kooperatif Merkez Bankası ticaret müdürU (1970-1978), Kooperatif Görevlileri Sendikası genel başkanı ve 1975’te kurulan «Kurucu Medis»-te sendika temsilcisi olarak görev yaptı. 1978’de Kooperatif Merkez Bankası İdare Meclisi başkanlığına seçilen Atamsoy, mart 1982’de eğitim, gençlik, kültür ve spor bakanı olarak hükUmçtte görev aldı.

 

Galatasaray’a ilk golümüzü atan futbolcu: Ahmet Atamsoy

Ahmet Yusuf, daha sonra Ahmet Atamsoy ismi, sporumuzda önemli yer etti. Futbolcu, atlet, basketbolcu ve voleybolcu olarak enerjik bir sporcu olarak dikkatleri çeken Ahmet Atamsoy, sporda yöneticiliğin en üst kademesi olan bakanlık da yaptı.

Hayatının değişmesinde etken olan isimleri Hasan Rifat Siber, Suphi Rıza ve Ali Süha olarak sıralayan Atamsoy, Öğretmen Koleji’nde Rumlarla yarışmanın kendisini motive ettiğini söyledi.

Öğretmen Koleji’nde en büyük kupanın bir mil koşusuna verildiğini, Omorfo ve civarında, tatilde Sazlıköy-Yedikonuk-Büyükkonuk-Sazlıköy arasında her gün 14 kilometre koşarak bir milde iki kez birinci olarak en büyük kupayı kazandığını belirten Atamsoy, bu başarısı sayesinde ilk tayininin Lefkoşa’ya çıktığını söyledi.

Çetinkaya’da futbol oynamanın o dönemde bir ayrıcalık olduğunu ve bu takımda yer alanların iyi futbol oynamak zorunda olduğunu belirten Ahmet Atamsoy’un, İstanbul’da Kıbrıs Türk futbolcularının Galatasaray’a attığı ilk gol olarak tarihe geçen gol, hayatının önemli anılarından biri olarak yer alıyor.

Bakanlık döneminde, yeni mezun olan beden eğitimi öğretmenlerinin tümünün okullara verilmesini sağlamasının kendisi için büyük övünç olduğunu belirten Atamsoy, son yıllarda hayatını doğayla baş başa geçirmektedir.Kıbrıs Türkü’nün mücadele, spor ve siyaset sahnesine damgasını vuran Ahmet Atamsoy’u 2 Ağustos 2014 Cumartesi günü toprağa verdik.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*