PAGET

PAGET (lord George Augustus Frederick), İngiliz generali (Llanfairpwll 1818-Londra 1880). 1699’da Karlofça antlaşmasının yapılmasında aracılık eden Henry William Pa-get’in oğlu. 1834’te orduya girdi. Kırım’da, Balaklava’da unlu «hafif tugay» hücumunda (25 ekim 1854) yararlık gösterdi. (L) PAGET (sir James), İngiliz cerrahı (Great Yarmouth, Norfolk 1814-Londra 1899). En büyük İngiliz cerrahlarından biriydi, cerrahî uygulamalarının, derin bir anatomi ve patolojik anatomi bilgisine dayandırılması gerektiğini önemle savundu. Paget aynı zamanda değerli bir histoloji ve miskoskop uzmanıydı, Trichina Spiralis’i daha öğrenciliği sırasında keşfetti. Tanımladığı çeşitli hastalıklara onun adı verildi. Bk. PAGET HASTALIKLARI. (M)
PAGET (Violet). Bk. LEE (Vemon).
Paget hastalıkları, İngiliz cerahı Paget tarafından tanımlanan birbirinden çok farklı biıçok hastalığın ortak adı:
1. Paget meme hastalığı, süt kanalcıkları papilomlannın nispeten sık görülen tehlikeli bir şeklidir;
2. Paget memebaşı hastalığı (1874), daha nadir görülen bir hastalıktır; bir diskera-toz görünümünde ve tehlikeli şekilde seyreder;
3. Paget ferç hastalığıt özellikle menopoza yakın ortaya çıkar, bir epitelyomadır; görünüşü Paget memebaşı hastalığındaki lez-yonları andırır;
4. Paget kemik hastalığı (1876), kemiklerde görülen ağrılı bir hastalıktır; kafatası kemiğinde (baş çevresinin genişlemesi), omurgada (omur gövdelerinin kalınlaşması ve kamburluk) ve bacak kemiklerinde hipertrofi görülür (uyluk, kaval kemikleri kalınlaşır, içe doğru obruklaşır). Paget kemik hastalığı genel kireç metabolizmasında büyük değişikliklere sebep olmaz, fakat hastalığın en şiddetli devrelerinde alkali fosatazm arttığı görülür, bu durum osteoblastların aşırı faaliyetine işaretir. (L)
PAGET OF BEAVDESERT (William PA get. birinci — baronu), İngiliz siyaset adamı (Londra 1506-West Drayton, Middlesex 1563). Katolikti; önce krallığa bağlandı, Henry VlII’in hizmetine girdi; Edward VI1-nın tahta çıkmasından sonra, Somerset’in cn gözde danışmanı oldu; onu demagoglara karşı uyarmağa çalıştı, 1551’de gözden düştü; Mary Tııdor’un yeniden tahta çıkmasına yardım elti ve Krallık meclisindeki yerini yeniden aldı. (L)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*