Wright,

Wright,

 
Wisconsin’da Richland Ceriter’da doğdu. Kısa bir süre Wisconsin Üniversitei-si’nde Mühendislik Okulu’nda okudu. 18 yaşında Chicago’ya gitti. Orada ünlü bir mimar olan Louis SüHîvan’m yâmnİda çalıştı. Kısa süre sonra büroıiun planlama ve konut tasarımı bölümünün‘ yöneticiliğine getirildi. Haziran 1889’da evlendi. İşverenlerinden borç alarak kendisi için bir ev yaptı. Borçlarını ödeyebilmek için keridi adına işler alarak evde de çalışmaya başladı. Sullivan’m bunu öğrenmesi üzerine 1893’te işten çıkarıldı; Bir süre sonra kendi işini kürdü.
GeneUikle konut tasarımı üzerinde yoğunlaştığı 16 yıl boyunca son derece üretken bir biçimde çalıştı. VVright, gelişen Ortabâtı Amerika’nın geniş açık alanlarına uygun, yeni bir konut mimarlığı arayışı içindeydi. Manza-

etkilenmişti. Değişik üslupların yetkin bir bireşimi olarak gerçekleştirdiği yapılarıyla 20. yüzyılın en büyük miman olarak tanındı. (Ayrıca ^aA:. MİMARLIK.) -;v p!v
Barnaby’sGuggenheim Müzesi Frank Lloyd VVright’ın en büyük yapıtlarından biridir. New York’ta bulunan bu yapı 1943’te tasarlanmış ve onun ölümünden sonra bitirilmiştir.
rayla bütünleşen, alçak,.simetrik olmayan, el yapımı gereçlerle, “bozkır mimarlığı” olarak tanınan bir üslup geliştirdi. Wright aynı dönemde, Chicago’da birçok konutun ve resmi yapının aralarında bulunduğu 50’yi aşkın binaya imzasını attı. 1916’da Tokyo’da, en önemli yapıtlanndan .biri olan Imperial Otel’ in tasanmı üzerinde çalışmaya başladı. Bu otelde daha önce örneği olmayan bir yapı sistemi uyguladı. Çelik, ve beton kullanarak, oteli çamurlu bir alanın üzerine kurdu. Japonya’nın şiddetli depremlerine karşı koyacak biçimde tasarlanan otel 1923’teki büyük depremden sonra Tokyo’da ayakta kalan tek yapı1930’larda yeniden yoğun bir biçimde çahş-maya başladı. O dönemin en ünlü yapılarından biri de Wisconsin’daki Racine’de balmu-rrıu üreticisi S. C, Johnson şirketinin yönetim merkeziydi. Cam bloklarla ve tuğlayla kurulan yapının iç mekânlarında tepeden aydınlatma sistemi uyguladı..Aynı dönemde gerçekleştirdiği, Pennsyivania’daki Fallingvvater’da, J. Kaufmann için bir çağlayanın üzerine kurduğu “Şelale Evi” ve New York’ta aşağı doğru daralan bir sarmal biçimdeki Guggenheim Müzesi Wright’ın olağanüstü düş gücünü yansıtan örneklerdir. Wright Guggenheim Müzesi’ni tamamlayamadan öldü.
, Wright, Japon, Akdeniz ve Maya uygarlık-lannın mimarhk üsluplanndan büyük ölçüde

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*