ZENCEFİL,

ZENCEFİL,

 

köksaplanndan baharat elde edilen çokyılhk otsu bir bitkidir. Doğu Hint Adalan’nda yabanıl olarak yetişen bu bitki (Zingiber officinale) yaklaşık 1 metreye kadar boylanır. Mızrak biçimindeki sivri uçlu yaprakları tarçın kokuludur. Gövdelerin ucunda sık öbekler oluşturan, küçük, yeşilimsi san çiçekler açar. Çiçeklerin, üzerinde san çizgiler ve benekler bulunan mor renkli, sarkık bir dudağı vardır.
Toprakaltında geliştirdiği etli gövdeleri ya da öbür adıyla köksapları, bitkinin üst bölümleri solduktan sonra, baharat hazırlamak üzere topraktan sökülür. Köksaplar ya doğrudan yıkanıp kurutularak ya da dış kabuğu kazınıp içi kurutulduktan sonra, bazen de kirece yatınhp ağartılarak satılır. Bunlardan’ ilkine siyah, öbürüne beyaz zencefil denir. Beyaz zencefil siyah kadar keskin değildir. Keskin kokulu ve yakıcı lezzetli bir baharat ölan zencefil genellikle toz haline getirilerek çeşitli yiyecek ve içeceklere katılır. Küçük parçalara bölünerek hazırlanan salamurası ise Çin’de,

Etli köksapları için yetiştirilen zencefil bitkisinin son derece alımlı çiçek ve yaprakları vardır.
ısıtıcı etkisinden ötürü soğuk havalarda dışarı çıkmadan önce yenir.
Zencefil yüzyıllardan beri kullanılan baharatlardan biridir. İlk önceleri yalnızca doğuda biliniyorken sonraları ticaret kervanlan aracılığıyla batıya götürülmüştür. Zencefil tanmı anayurdu dışında Batı Afrika, Japonya, Batı Hint Adalan ve Güney Amerika’ya kadar yayılmıştır. En iyi nitelikh zencefili Batı Hint Adalan’ndaki ülkelerden Jamaika ve Porto Riko üretir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*