Şehit Haşan Rıza

Şehit Haşan Rıza

Şehit Haşan Rıza

Şehit Haşan Rıza

Türk ressamı (İstanbul 1 860- Edirne 1912). Asker؛ rüştiye, idadi ve Bahriye Okulu’nu bitirip, bir süre subaylık yapan Şehit Haşan Rıza, bir İtalyan ressamının etkisiyle resme başladı. Abdülhamit II döneminde İtalya’ya ka- çarak ressamlığını geliştirdi, Dönüşünde Edirne Sanayi Okulu müdürlüğü yapıp, Balkan Savaşı’nda Bulgarların Edirne’yi almaları sırasında şehit edildi.

Osmanlı Ressamlar Cemiyeti dergisinde tabloları ve etüdleri yayınlanan Şehit Haşan Rıza’nın, İstanbul □e- nizcilik müzesinde Fatih Okmeydanı’ndan Haliç’e ٠٠- navmasını İndirirken adlı bir tablosu vardır.

1

Hasan Rıza Efendi

Hasan Rıza Efendi

Hasan Rıza Efendi

Türk hattatı (İstanbul 1849-ay.y. 1920). Küçük yaşta ya- zı yazmaya başlayıp, Yahya Hilmi Efendi’den sülüs ve nesih yazıyı öğrenen Haşan Rıza Efendi, Pertevniyal

Valide Sultan’ın aracılığıyla Muzıkayı Hümayun’a girip (1865), ünlü hattat Şefik Bey’den diploma aldı; Sami Efendi’den tali^ yazı öğrendi. Muzıkayı Hümayun imamlığı (1871), yazı öğretmenliği yapıp (1879), Med- reset Ül-Hattatin’in yazı hocalığına atandı (1914).

Nesih yazıda usta olan Haşan Rıza, yazdığı Kur’an’larla ün salmıştır. 8 ciltlik Sahih-¡ Buhari’si çok beğenilen yapıtları arasındadır. Büyük boyda yazılmış hilyeleri de vardır.

Hasan Tahsin

Hasan Tahsin

Hasan Tahsin

Türk gazetecisi (Selanik 1 888-İzmir 1919). Paris’te siyasal bilgiler öğrenimi gören Haşan Tahsin (Osman Nev- res de denir), ittihat ve Terakki’ye katıldı. Birinci □ünya Savaşı öncesinde, Bükreş’te iki İngiliz diplomatına sui- kast düzenleyip, on yıl hapis cezasına çarptırıldı, Hilmi Paşa’nın yardımıyla özgürlüğe kavuşup’, İzmir’e yerleşerek, Hukuku Beşer gazetesini çıkarmaya başladı. Yunanlıların İzmir’i işgalini kınamak için Redd-i ilhak beyannamesini hazırladı. Karaya çıkan Yunan askerle- rine Konak meydanında silahlı saldırıda bulununca, ٧٧- nanlılar tarafından şehit edildi (15 Mayıs 1 919). Adına Konak meydanında, ilk ^٧٢٣٨ anıtı dikildi.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*