SEMİZ OTU Tıbbî Özellik ve Faydaları

SEMİZ OTUsemiz-otu
Arabçası : Büzürii’l-Hurfeh, Baklatü’r-Ricleh (Mısır dilinde), Baklatü’l-Hamkâ, Baklatü’z-Zehra, Baklatii’l-Mutlaka, El- Firfîr, Belîbişeh (Mağrib dilinde), Baklatü’l-Leyyine, Baklatii’l- Mübârekeh, Kunkule (Hicaz dilinde), El-Ferfec; El-Ferfecîn

Farsçası : Dendân-ı Esâ, Baklatil’l-Hamkâ.

Lâtincesi : Portulaca ololeracea-sativa.

Kullanılan maddesi: Tohumları.
Tıbbî Özellik ve Faydaları: a) Semizotugillerden olup C vitamini ve demir bakımından zengin bir bitki (sebze)dir. Tıbda tohumları kullanılır. Fazla kullanmak, şehveti azaltır ve dalağa zarar verir. Şekerle ıslâh edilir. Bedeli: Büzür-i Katûnâ-Kutn (Pamuk Tohumu)dır. b) 2 dirhemi (8 gr.) döğülerek suda ıslatılır, daha sonra şekerle karıştırılarak içilirse sıcaktan meydana gelen karaciğer ve safra hastalıklarına iyi gelir. c) Boğmaca ve şiddetli öksürükte gülsuyu ile karıştırarak içilirse faydası görülür.

ç) Yatağına semizotu konan ne uyur ne rüya görür. d) Lâpası başa konursa ağnyı keser, şişlere konursa şişleri indirir, mideye yakı gibi konursa mide iltihabına iyi gelir. e) Suyu sıkılarak içilirse kan tükürmeyi keser, bağırsak kurtlarım düşürür. İdrar yanmasına faydalıdır.

f) Sirke ile suyu gargara yapıldığında dişlere faydalıdır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*