Yunan Çiftçiler İzmir’de

Yunanistan Ziraat Odaları Birliğinden 40 kişilik heyet, İzmir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sedat Köse’yi ziyaret etti.

Konak Ziraat Odası Başkanı da olan Köse, ziyarette, Yunan adalarının, benzer tüketim alışkanlıkları nedeniyle birçok gıda ihtiyacını Türkiye’den karşılayabileceğini söyledi.

Her iki taraf da istekli olmasına rağmen Yunan adalarına yaş sebze ve meyve ihracatının yok seviyesinde bulunduğunu belirten Köse, şöyle konuştu:

”Bunun iki temel nedeni var. Biri, Yunan adalarına ihracatta, yolcu beraberi ihracatta her partinin 5 bin avroyla sınırlı tutulmasıdır. Bu sınırın ilk etapta en azından 10 bin avroya çıkarılması yerinde olacaktır. Diğeri de Yunan adalarının bir kısmında zirai karantina veya sağlık yönünden kontrol veya analiz yapılamamasından dolayı, ithal edilen yaş sebze meyve ürünlerinden numune alınarak kontrol ve analiz için Atina’ya gönderilmesidir. Bu işlemlerin çok uzun süre alması, yapısı itibariyle oldukça hassas olan yaş sebze ve meyve ürünlerinin bozulabilmesi veya kalitesini kaybedebilmesi gibi nedenlerden dolayı, her iki taraf da istekli olmasına rağmen bu yöndeki ticaret gelişememiştir.”

Köse, iki ülke makamlarının görüşmesiyle görsel kontrolle girişine izin verilen yaş sebze ve meyve ürünlerinde gerekli kontrolü yapabilecek uzman personelin, Yunanistan tarafından potansiyel arz eden Rodos, İstanköy, Sakız ve Sisam adalarında istihdam edilmesinin ihracata olumlu katkısı olacağını dile getirdi.

Sedat Köse ”İzmir’deki uluslararası akreditasyona sahip laboratuvardan alınacak raporun Yunan tarafınca kabul edilerek Yunan adalarına ülkemizin yaş meyve ve sebze ürünlerinin girişine izin verilmesi, iki ülke arasındaki dış ticaretin gelişimine katkı verecektir” dedi.

Yunanistan Genç Çiftçiler Birliği Başkanı Vasilis Yanopulos ise iki ülke arasındaki iş birliğini artırmak istediklerini belirterek, ülkelerinde yeterli üretilmeyen veya olmayan ürünlerin Türkiye’den alınmasından memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Heyet, İnciraltı’nda yaş sebze ve meyve paketleme tesislerini gezecek.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*