Kirayı Türk Lirasıyla Ödemek İstiyorlar!

Geçen hafta piyasalarda yaşanan hareketlilik sonucunda döviz kurları yüzde 20’ye yakın artış gösterdi.

Gelişmelerden en fazla etkilenmelerin başında kiralarını döviz ile ödeyen alışveriş merkezi (AVM) kiracıları oldu. Konuyla ilgili değerlendirme toplantısı yapan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz, “Bizim ticaretimiz ve kiralar TL olmalıdır. Milli paramıza sahip çıkmalıyız.” diyerek hukuki düzenleme yapılması için çağrıda bulundu. Sektörün kalıcı çözümlere ihtiyaç duyduğunu belirten Yılmaz, bunun da ancak dövizle ticarete ilişkin hukuki düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle mümkün olabileceğinin altını çizdi. Üst yönetici sözlerine şu şekilde devam etti: “Bankacılık sektöründe gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılarak AVM yatırımcısı TL ile fonlanma olanağına kavuşmalı ve dövize bağımlı olmaktan çıkarılmalıdır.

Türkiye mümkün olan her noktada TL kullanmak için sefer olmalı ve seferber edilmelidir. Ülkemiz artık istikrar içinde büyüyen bir ülke ve dünyadaki bu volatiliteye karşı bence güvenilir liman Türkiye ve TL. Ekonomimizin dış kaynaklı ani ve büyük zararlarla karşılaşmasını istemiyorsak TL’ye güvenmeliyiz.” Türkiye’de bugün itibarıyla AVM’lerin yüzde 80’i, cadde mağazalarının da yüzde 40’ı dövizle kiralama yapıyor. Türkiye’de kriz olmadığını kaydeden Yılmaz, cari açığın biraz fazla olmasının tek problemi oluşturduğu için dövizle olan işlemleri yurtiçinde azaltmanın Türkiye’nin çıkarına olacağına dikkat çekti.

Türkiye’nin artık kırılgan bir ekonomiye sahip olmadığını dile getiren üst yönetici, 10 yıl önceki aylık enflasyonların artık yıllık bile gerçekleşmediğini belirterek, “Yurtdışında bir kredilendirme kuruluşunda çalışan genç bir analistin doğru olmayan yorumları volatilite ile karşı karşıya kalmamalıyız. Türk şirketlerinin bilançolarının Londra ya da New York’taki kredi analistinin yorumuna bağlı olmaması gerekir.” diye konuştu. Yılmaz Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre döviz kurundaki artış ile dövizle kiralamanın perakende sektörüne ek maliyeti 1,7 milyar lira oldu.

Modern perakendede kiralanabilir 2,5 milyon metrekare cadde mağazası, AVM’lerde 5,5 milyon metrekare ve geleneksel pazarda da 3 milyon metrekare kiralanabilir alan var. Cadde mağazalarında metrekare başına kira bedeli yaklaşık 30 dolar. Yıllık toplam kira gideri yaklaşık 900 milyon dolar yapıyor. AVM mağazalarında da metrekare başına kira bedeli yaklaşık 30 dolar, metrekare başına genel gider 8 dolar ile yıllık kira gideri 2,5 milyar dolarken geleneksel perakendede yıllık toplam kira gideri 1 milyar dolara ulaşıyor.

Kaynak:Zaman

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*