Millî parklar ve rezervler: her şeyden önce doğa

Millî parklar ve rezervler: her şeyden önce doğa

Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Korı (UÎCN) 1948’de, Birleşmiş Milletler’in çağrısıyla koru: uluslararası bir katalogunu hazırladı; kuruluş, bu türle ru yapmakta ve konuyla ilgili uzmanlar görevlendim

Millî parklar insan tarafından pek az değiştirilmiş v rilmemiş olan çok geniş doğal alanlardır.

Rezervler veya koruma alanlarıysa daha dardır ve bı şitlilik gösterir: bunlar biyoloji, zooloji, botanik veya leri olabilir. Öte yandan rezervlerin bazıları özeldir.

Eksiksiz rezervler enderdir -özellikle millî parklarıı lunur- ve burada sadece bazı bilim adamlarının bulun verilir. Buna karşılık rezervlerin çoğuna giriş-çıkışı < herhangi bir önlem yoktur.

Millî park kavramı ülkelere göre farklılık gösterir ve lerde ülke çapında ünlü ve geniş olanlara millî park bölgesel park denir. Mesela ABD’deki Recreation Are ya’daki Natuıyarke ve Fransa’daki Pare regional gibi dc millî parklardan daha gevşek bir statüye sahiptir ve : daha fazladır.

Faunayı korumak için doğal türlerin korunması ge hinlere yavaş yavaş yerleşti. Öteden beri, her ülkede larm avlanması için ayrılan ve korunan avlaklar varc Fransa’da Barbizon Okulu’ndan bir ressam grubu, Foı Ormanı’nın bir kısmını kurtarmaya başardı. 1872’c park, ABD’deki Yellowstone Park ortaya çıktı. Sonra 1 lerde kurulan millî parklar bunları izledi.

1972 yılında Yeni Delhi’de toplanan uluslararası n konulu uünya konferansı millî parkları şöyle tanımlar

– bitki ve hayvan türlerinin, jeomorfolojik siderin vs da bitki yaşam alanlarının eğitim ve dinlenme b özel bir ilgi uyandırdığı ya da buralarda çok büyük esi de doğal manzaraların bulunduğu, işletme ve insan işgc zulmuş ya da hiç bozulmamış bir ya da birçok ekosist

– bu nitelikteki bir yerde ülkenin en yetkili maka yüzeyi üzerinde en kısa zamanda her tür işletme ve mek veya gidermek ve parkın kurulmasına neden olmı jeomorfolojik, estetik değerleri korumak için önlemle

– buralarda ziyarederin sadece eğlence, eğitim ve ki larıyla bazı koşullar altında izin verildiği az çok geniş

Türkiye’de doğayı ve doğal değerleri korumak için lar Yasası’na göre bu nitelikte olduğu saptanan alanla Kurulu kararıyla millî park olarak belirlenir. Bu yerler işletme, geliştirme planlarım Orman Bakanlığı hazırlar ve doğal rezervlerde, planlarına uygun olması koşulı kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak proje ve ; Bakanlıkça izin verilir. Bu parklarda kamu yararı ola:

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*