Özel örgütler ve militan kuruluşlar

Özel örgütler ve militan kuruluşlar

Dünya Doğa Fonu (World Wildlife Fund for Nature veya WWF) 1961 ’de, UNESCO genel direktörünün Afrika’da çıkması öngörülen bir ekolojik bunalım nedeniyle telaşa kapıldığı bir sırada kuruldu. Ani bir tehlikeye çare bulmak için fon toplamaya başlandı. Ardından yabanıl hayvan ve bitki varlığının yanı sıra doğal toprak, su ve hava kaynaklarının korunması için sürekli bir kasa o-luşturma kararı alındı.

WWF’in başarısı ilkelerinin sıkılığıyla açıklanabilir: politika dışında kalma, kusursuz bir yönetim, halka verilen bilgilerin ciddiyeti ve sadece çürütülemez bilimsel verilerin dikkate alınması. WWF balina avcılığına, sınaî kirlenmeye ve etkin bir biçimde mücadele etmektedir. Kuruluş tehdit altındaki hayvanların derisinin kullanılmasına karşı da çok sayıda kampanya başlatmıştır.

1971’de kurulan Yeşil Barış Hareketi (Greenpeace), ısrarla bağımsızlığını koruyan bir kuruluştur. Nükleer tıp dışında, sivil ve askerî nükleer etkinliklere karşı çıkan, nükleer enerji karşıtı radikal militanlığıyla ünlüdür. Bu nedenle kirletici olmayan enerjilerin geliştirilmesi için çalışmakta ve sanayinin suları ve havayı zehirli ürünler ve tehlikeli gazlarla kirletmesini sert bir biçimde eleştirmektedir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*