Alsace

ALSACE, Fransa’nın doğusunda bölge; Bas-Rhin ve Haut-Rhin dĞp.’larını içerir;

3 310 km2; 1 517 300 nüf. (1984). Yöne–ım merkezi Strasbourg.

-Tar. Alsace, VI. yy.’da Austrasia krallı-Jı’na bağlı Alamanya düklüğü içinde yer ildi. 870’te imzalanan Meerssen antlaş-nası’yla Germania’ya verildi.

Daha sonra Schvvaben düklüğüne ka-ılan Alsace, birliğini yitirmiş olmakla bir-ıkte. XII. ve XIII. yy.’larda refah içinde yaşadı. Daha o dönemlerde İsviçre ile Orta Almanya arasında etkin biçimde yürütülen ticaret, Yüz Yıl savaşları sırasında Champagne panayırları yok olduğundan, XV. yy.’da uluslararası bir nitelik kazan-Jı. Kentlerde burjuva sınıfının zenginleş-nesi ve aynı dönemde imparatorluk iktidarının zayıflaması Alsace’ın siyasal açıdan parçalanmasına yol açtı (çünkü tüccar kentler derebeyliğin ve Kilise’nin vesa-/etinden kurtulmuşlardı). Alsace toprak-arının parçalanması, topraklarda esen dinsel ve toplumsal kararsızlık havası düşünce alanında bir canlılık yarattı. Gutten-berg’in 1434’te yerleştiği Strasbourg’daki baskı atölyeleri, Strasbourg’un hümanizm ve reform hareketlerinin en seçkin merkezlerinden biri olmasına katkıda bulundu.

Daha sonra, bir bölümü Habsburglar’ ın karşı reformunu benimseyen ve Otuz Yıl savaşı ile altüst olan Alsace, XVII. yy.’ın ilk yarısında fransız etkisine girdi.

—Sant. Alman etkisi romantik dönemde daha yoğun oldu, lombard izleriyle zenginleşen rheinland stili yaygınlaştı (yaklaşık 1150 yılından kalma kilisesiyle Marmoutier manastırı; XII. yy. son-
larında yapılmış kilisesiyle Murbach manastırı; XIV. yy.’da yapılmış şahmıyla Col-mar’daki XIII. yy. dominiken manastırı). Sivil mimarlık alanındaysa daha çok XVI. yy.’dan kalma loggia, ahşap balkon vb, karakteristikleri olan pek çok yapı bulunmaktadır. Ortaçağ yontuculuğunun en ilginç örneklerineyse Strasbourg’daki Nötre Dame katedrali’nde rastlanır. Katedralin vitrayları XII., XIII., XIV. yy.’lardan kalmadır. Rheinland diye adlandırılan akımın gelişmesiyle XIV. ve XV. yy.’da resim sanatı da görkemli bir süreç yaşadı. XV. -XVI. yy.’lar arasında M. Schongauer’in, M. Grünewald’ın, B. Grien’ın kişilikleri ön plana çıktı.

—Alsace dili, Alsace’ta konuşulan alman lehçesi (geç alemanik). [Öğretim ve iletişim dilleri olan fransızcayla alrnancanın ortaklaşa baskısı altında günden güne gerilemesine karşın, alsace dili, günlük yaşamda, özellikle de kırsal kesimde halkın yarısından fazlası tarafından konuşulur.)

Alsace kazı, eski bir yerel ırkla Emb-den kazının ve Pomeranya kazınıri çiftleştirilmesi sonucu ortaya.çıkan kaz ırkı. Kaz ciğeri üretimi için yetiştirilir.

Alsace şarabı, Alsace ovasındaki bağlarda yetişen traminer, riesling, pinot, misket ve sylvaner üzümlerinden yapılan sek beyaz şarap.

ALSACE-LORRAİNE, alın Elsasş -Lothringeni Fransa’da yönetimsel ve siyasal bölge; Haut-Rhin, Bas-Rhin ve Mo-selle dep. ‘farını içerir.

—Tar. 1871 ile 1945 arasında, Fransa ile Almanya Alsace-Lorraine’e sahip olmak için mücadele verdi. Fransa Almanya sa-vaşı’ndan (1870-71) Fransa yenik çıkınca, halkının büyük bölümü almanca konuşan bu topraklar (geleneksel Alsace ilinin tümünü ve Lorraine’in bir bölümünü içeriyordu) Alman imparatorluğu’na katıldı ve 1871-1914 arasında Fransa’da yaygınlaşan alman düşmanlığının temel etkeni oldu.

Alsace-Lorraine topraklarını doğrudan nüfuzu altında tutan Bismarck, hızla sıkı bir almanlaştırma siyaseti gütmeye başladı (1871-77),

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*