Cameron, Julia Margaret

Cameron, Julia Margaret

hgiliz kadın fotoğraf sanatçısı (Kalküta 1815- Kalutara
Victoria dönemi fotoğraf sanatçılarından juiia Margaret Cameron,

1867’de çektiği Mrs. Herbert Duckvvorth (solda), vb. döneminin seçkin kişilerinin portreleriyle ünlüdür.
Seylan,günümüzde Sri Lanka 1879). Victoria dönemi seçkinlerinin portre çalışmalarıyla, romantizm yüklü kadın portreleri ve çocuk portreleriyle ün salan Julia Margaret Cameron, dostları Lord Tennyson, ressam George Frederick VVatts gibi sanatçıların yapıtlarına duyduğu hayranlığın etkisiyle 1863’ten sonra, “güzellik yaratmak” amacıyla fotoğraf çekmeye yöneldi. Günümüzde her biri birer fotoğrafçılık klasiği sayılan Annie, Benim İlk Başarım (1864), Sir John Herschel (1867), Mrs. Herbert Duckvvorth (1867), vb. portreleriyle ün salıp, Rafaello öncesi resimden ve Tenny-son’dan etkilenerek, edebiyattan ve dinden alınma konuları da işledi: Kralın İdilleri (1874), vb.

Cameron, Verney Lovett

İngiliz gezgini (Radipole 1844-Bedford 1894). Afrika’yı bir kıyıdan öbürüne aşan ilk Avrupalı olan Verney Lovett Cameron, 1873’te David Livingstone’u bulmak için Londra Coğrafya Derneği’nin düzenlediği sefere başkanlık yapıp, Zengibar’dan yola çıkarak, Livingsto-ne’un cesedini kıyıya götüren adamlarıyla karşılaştı; batıya doğru yolculuğunu sürdürüp, Kamerun, Zambezi ve Zaire (Kongo) ırmaklarını izleyerek Ekim 1875’te Benguela’nın kuzeyinde Atlas okyanusuna ulaştı. Yolculuğunu Across Africa (Baştan Sona Afrika, 1877) ve To the Cold Coast for Gold (Altın İçin Altın Kıyısına, 1833; Sir Richard Burton’la) adlı kitaplarında anlattı.

camgöz

Harharyasgiller ailesinden balık türü (Galeorhinusgale-us). Etçil olan, omurgasızlarla ve balıklarla beslenen, boyu 2 m’yi bulabilen camgöze Türkiye sularında, kıyı kesimi ile 600 m derinlik arasında rastlanır. Etinin yenmesinin yanı sıra, karaciğerinden ilaç sanayisinde yararlanılır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*