Canning, George

Canning, George_

İngiliz siyasetçisi (Londra 1770-Chiswick 1827). Genç „ VVilliam Pitt’in yandaşı olarak 1793’te Muhafazakâr Parti’den (Torry Partisi) milletvekilliğine seçilen George Canning 1807-1809 arasında Dışişleri bakanlığı yapıp, Danimarka donanmasının yok edilmesinde ve Portekiz’e birlikler (1809) gönderilmesinde önemli rol oynadı. Lord Castlereagh’le kişisel düşmanlığı (1809’da dü-
George Canning, iki kez Dışişleri bakanlığı yaparak, rakip ülkelerin sömürgelerindeki bağımsızlık hareketlerini destekledi. Kral George IV tarafından başbakanlığa atandıysa da, görevi

devraldıktan 4 ay sonra öldü.
ello yaptılar) nedeniyle, uzun süre hükümetten uzak kalıp,|Castlereagh’in 1822’de intihar etmesi üstüne yeniden Dışişleri bakanlığına getirildi. Latin Amerika ülkelerine bağımsızlık tanınması gerektiğini savunup, Yunan ayaklanmasını destekledi. 1827’de George IV tarafından başbakanlığa atanıp, parlamentonun yarısını oluşturan partisinin aşırı kanadının kendisine tavır alması üstüne, VVhiglerle (liberaller) işbirliği yapmak zorunda kaldı. Ölümünden sonra yandaşları Whiglere katıldılar.

Cannizzaro, Stanislao

İtalyan kimyacısı (Palermo 1826-Roma 1910). Tıp öğrenimi gören Stanislao Cannizzaro, 1848’de Sicilya’daki siyasal olaylara karıştığı için Fransa’ya göçmek zorunda kaldı.İtalya’ya dönünce Piemonte (1852), Cenova (1855), Palermo (1860) ve Roma’da ders verip, senatörlüğe seçildi (1871). Özellikle, kendi bulduğu ve uzun süre incelediği aromatik alkollerle ilgili çalışmalar yapıp, 1860’tan sonra, o sırada metaller için kulanılan atom ağırlıklarının alkali metaller ve gümüş dışında iki kat yükseltilmesi gerektiğini kabul ettirmeye çalıştı. Böylece, atom kuramındaki reformu tamamlayan ve kimyayı kendi temelleri üstüne oturtan bilginler arasında yeraldı.

Cannon, Annie Jump

ABD’li kadın astronom (Dover 1863-Cambridge, Mas-sachusetts 1941).Harvard Kıoleji gözlemevinde asistanlık (1897-1911) yapan Annie Jump Cannon, gözlemevinin kurucusu VVilliam Cranch Bond’un adını taşıyan kürsüde profesörlüğe yükseldi. 1918-1924 arasında bölüm bölüm yayınlanan Henry DraperKatalogu’na ve bu katalogun daha sonra yayınlanan bölümlerine önemli katkılarda bulundu. Ayrıca, birçok değişen yıldız ve beş tane yeni yıldız buldu.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*