Operasyonlarının İşlem Planlaması İçin Gerekli ön Bölgeler

Operasyonlarının İşlem Planlaması İçin Gerekli ön BölgelerMaklna Operasyonlarının İşlem Planlaması İçin Gerekli ön Bölgeler

Blr imalât işlemi ; uygulama resmi, imalat şartlan ve kaba parça resmi esas alınarak dizayn edilir. İmalât işleminin optimum şeklinin seçimi ;büyük ölçüde imalâtm hacmine, fabrikanın imalât kapasitesine (mevcut takım tezgahlan, takımlar vb) imalât mühendisliği ile Imdfttm hangi şartlarda organize edildiklerine ve bu organizasyonun gerçekleşme dereceline (mevcut fabrikanın halen kullanılmakta olan teçhizatı kollanarak yeniden inşa edilme-af, yeni teçhizatın satm almması v.b.) bağlıdır.

İmalât işleminin Optimum şeklinin (verilen kesin şartfttra, en uygun olan en diişük i-nufât maliyeti ile en yüksek üretim kapasitesini veren) seçimi, bir çok halde ekonomik etkenliği hesaplanarak ve uygulanabilecek çeşitti şekillerin işleme maliyetleri karşılaştırılarak •iğisin bir şekOde yapılmalıdır. (Bak 29; kısım).

Fabrika üretim Program bitmiş parçaya göre senelik üretim miktamun , daha önceden ■aptaıunış vardiya süreleri ve bir günde yapılacak belli vardiya sayısı esas alınarak planlanmasıyla yapılır. Parçaların imalât takvimi, üretim programı esas alınarak yapılır. Her bir mauna parçası İçin, üretim miktarı, senelik üretilen ünite sayısı fle o ünite içerisinde bulunan sözkonusu parça sayısının çarpımına eşittir. Burada her ünite için gerekli yedek parça mlk-tan da dikkate ahnmabdır. özel hallerde, büyük parti ve seri imalât yapılırken takım tez-ghalannm ayarlanması için harcanan zaman da dikkate abnır.

Herhangi bir parçanın üretim program şu formülle açıklanabilir:
Yukarıda belirtilenlerin yanında fabrikada bulunan tek amaçlı tezgahlar ve özel tezgahlar,* ayrıca çeşitli takım atölyelerinde dizayn edilen yeni kesiçi takımlar için de «k sık bilgi edinmek gerekir.

Bu bililer yönetmelikler, açıklamalar ve şartnameler şeklinde sağlanabildikleri gibi, tipik parçaların bü tezgahlarda doğrudan doğruya veya özel aletler kullanılarak ne şekilde işleneceğini gösteren takım şemaları şeklinde de sağlanabilirler.

Bu bilgiler, eldeki teçhizat ve takımların söz konusu kesin şartlara göze kullanılmaları« ı nra fizibilitesini ortaya çıkanr. Bunlar, aynı zamanda yeni ve geliştirilmiş imalât tekniklerinin uygulamaya konulması konusunda bir uyan görevi de yapabilirler.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*