Sayaç

 En cok kullanılan sayaçlar, su, gaz ya da eiek- s -.„r^tıminı kaydeden saatlerdir. Bu aygıtlar, kuiianı- tüketiminin belirlenmesinde, özellikle dağıtıcı ku­rulsun ücretleri faturalamasında büyük kolaylık sağlar. Sütun sayaçlarda, tüketimi okumak için büyük öiçü-

■                   • ” î;e.,vuytjn uuzt?”îrk!cr kullnnihr. Su, gsz y?

tîâ ^ıtrKtiik 5Kiminin gc^îŞiyi€r

 

sayaç

Bir niceliği ölçmeye ve kaydetmeye yarayan aygıtların

ıs. dişli bir çark bulunur; bu çark, birinci kadranın gös­tergesine bağlı bir başka çarkı hareket ettirir. Her iki çar- ı.”’ çapları, göstergenin en küçük ölçü birimini göster- ~es:ns sağlayacak biçimde çaplanmıştır.

mntnr ^Lrçpninin bir turunda 1/3 litre su •şrçH-orsa. iki çarkın çaplan arasındaki oran bire uçtur. Ba«ece, motorun her üç turunda tüketilen her litre su ç”, gösterge bir tur yapar.

Ondalık birimleri okumak içinse, çap ve dişleri ara- ; -diaki oran 1/10 olan bir başka dişli takımı bulunur; bu ondalık kadran üstündeki göstergeyi harekete

âcrir.

Göstergeli sayaçların okunması belirli bir güçlük gös- :e’tfğ:nden, dolaysız okuma sağlayan rulolu sayaçlar

■                 i. ş ulaşmıştır; bunların kadranları kilometre sayaçla-

– – •* kadranlarına benzer. Mekanizmalarıysa, göster­di evgıtlar gibidir. Dişli çarklar O’dan 9’a kadar bütün ‘3t5*nîarı içeren bir dizi ruloyu çevirir. Her rulo, bir on- r- ‘s. düzen birimini gösterir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*