Dev bir gezegen keşfedildi!

dev_bir_gezegen_kesfedildi_h33934ABD’deki Arizona Üniversitesi’nden bilim adamlarının  liderliğinde çalışan uluslararası ekibin yaptığı araştırma, Güneş Sistemi dışında  yer alan dev bir gezegenin varlığını ortaya çıkardı.

“HD 106906 b” adı verilen gezegen, Dünya’ya 299 ışık yılı mesafedeki  Crux Takımyıldızı’nda yer alan HD 106906 yıldızının etrafında dönüyor. Kütlesi,  Güneş Sistemi’ndekine gezegen olan Jüpiter’in 11 katı büyüklüğündeki HD  106906 b, dev yapısı ve bağlı bulunduğu yıldızla arasındaki çok büyük mesafe  nedeniyle bilim dünyasında şaşkınlık yarattı.

Arizona Üniversitesi’nin internet  sitesinde yayımlanan yazıda, gezegenin bağlı bulunduğu yıldızla arasındaki  mesafenin, Dünya’nın Güneş’e ortalama uzaklığının 650 katı olmasının gezegen  oluşumlarına ilişkin teorileri alt üst ettiği vurgulandı.

 

Bundan 4,5 milyar yıl önce oluşan Dünya ile kıyaslandığında 13 milyon  yıl önce oluşmuş genç bir gezegen olan HD 106906 b, oluşum aşamasındaki ısısının  bir kısmını hala muhafaza ediyor. Bu nedenle 1500 santigrat derecelik bir yüzey  sıcaklığına sahip olan gezegen, etrafına gözle görülemeyen kızıl ötesi ışık  saçıyor.

 

Gezegenin varlığını Şili’deki Atacama Çölü’nde bulunan Magellan  Teleskopu üzerine yerleştirilen termal kızıl ötesi kameralar yardımıyla keşfeden  bilim ekibi,  gezegenin bağlı bulunduğu yıldızla birlikte hareket ettiğini ise  Hubble Uzay Teleskobu’nun 8 yıl önce, başka bir araştırma programı için elde  ettiği verileri  inceleyerek teyit etti.

Megallan Teleskopu üzerindeki  “Folded-portInfraRed Echelette (FIRE)” spektrografı sayesinde keşfettikleri gök  cisminin doğası ve yapısı hakkında detaylı bilgiye ulaşan araştırmacılar, böylece  HD 106906 b’nin bir yıldızın yörüngesinde dönen bir gezegen olduğunu bilimsel  olarak ortaya koydu.

 

HD 106906 b mevcut teorileri alt üst etti

 

Bilim dünyasında kabul gören teorilerden birine  göre, Dünya gibi,  bağlı bulunduğu yıldızın yakınında yer alan yıldızlar, oluşum halindeki bir  yıldızın çevresindeki, başlangıç diski olarak adlandırılan, disk biçimindeki  toz  ve gaz bulutu içinde oluşan küçük asteroit benzeri yapıların bir araya gelmesiyle  oluşuyor.

Ancak bu teori, çok ağır işleyen bir süreç gerektirmesi  nedeniyle, HD  106906 b gibi çok genç, bağlı bulunduğu yıldızdan çok uzakta ve dev yapıdaki  bir  gezegenin nasıl oluştuğunu açıklamaya yetmiyor.

 

Diğer teori ise dev gezegenlerin, başlangıç diskini oluşturan  materyalin direkt olarak çökmesi durumunda hızla oluşabileceğini öngörüyor. Ancak  başlangıç disklerinin dış alanındaki kütlelerinin HD 106906 b gibi bir gezegeni  oluşturacak bir büyüklüğe erişmesinin çok zor olması nedeniyle bu da söz konusu  dev kütleli  gezegenin oluşumunu açıklamak için yeterli görülmüyor.

 

Bilim ekibinin başı Arizona Üniversitesi Astronomi Bölümü yüksek  lisans öğrencisi Vanessa Bailey, yaptıkları keşfin,  gezegen ve yıldız  oluşumlarına ilişkin bilinen hiçbir modelin gözlemlenen bu sistemi açıklayamaması  nedeniyle özel bir önem taşıdığının altını çizdi.

 

 

 

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*