Kangra, Hindistan’ın kuzeybatısı

Kangra, Hindistan’ın kuzeybatısındaki Hi- maçhal Pradesh eyaletinde kent ve il. Dharmsala’nın güneybatısındaki demiryolu üzerinde yer alan kent, canlı bir tanmsal ticaret merkezidir; el sanatları da gelişmiş durumdadır. Ortaçağ sonlanna değin Rac- put racalannm kalesi olan Kangra, o dö­nemde Nagarkot adıyla biliniyordu. 1009’da Gazneli Mahmud, 1360’ta da İmparator Firuz Şah Tuğluk’un kuvvetlerince yağma­landı. Daha sonra Babürlülerin eline geçti.

  1. ve 19. yüzyıllarda Pahari minyatür okulunun iki önemli merkezinden biriydi. 1905’teki bir depremde yerle bir oldu; dep­rem sırasında eski Devi Tapmağı da yıkıldı ama sonra yeniden inşa edildi.

Yüzölçümü 5.800 km2 dolayında olan Kan­gra ili, Himalaya eteklerinin güney ucunda yer alır. Sulannı Beas Irmağının topladığı topraklarında buğday, mısır, pirinç, çay gibi ürünler yetiştirilir; ormancılık yapılır. Başlı­ca sanayi el tezgâhlarında yapılan dokuma­cılıktır. İlin yönetim merkezi 1855’te Kan- gra’dan Dharmsala’ya(*) taşınmıştır. Nüfus (1981) kent, 7.093; il, 990.758.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*