İBRÂHİM ARVÂSÎ

İBRÂHİM ARVÂSÎ

Din ve. dünyâ ilimlerini tahsil ethıiş, vilâyette mensûbu bulunduğu Ar- vâsî âilesinin-vârisi olmuş âlim, fazıl, veliyy-i kâmil bir zât idi. Aynı zamanda diplomat olup, Osmanlı Iran münâsebetlerinde Devlet-i aliyye-i Osma- niyyeyi temsil etmiş, unutulmayacak hizmet­lerde bulunmuştur. Sofiy- ye-i aliyye büyüklerinden Şeyyid Fehim-i Arvâsî hazretlerinin anne tarafın­dan dedesi olan İbrâhim Arvâsî, 1832 yılında Do- ğubayezîd ‘de vefât et­miştir. Kabri Yukarı Do- ğubayezîd ‘de olup ziyâ- ret edilmektedir.

 

 

 

ve korktuk. Bu yüzden mallarınızı eksiksiz geri getirdik.” dediler.

Ebû Muhammed İbrâhim bu­yurdu ki: “Cehennem’den en çok korkan kimse, Cehennem’e gir­miş, orada Allâhü teâlânın dilediği kadar kalmış, sonra oradan çıktı­ğını kendinde hissetmiş ve o hâli yaşamış kimsedir.”

İBRÂHİM DESÛKÎ; Mısır’da yetişen büyük velîlerden. İsmi, İb­râhim bin Ebü’l-Mecîd, lakabı Burhâneddîn’dlr. Seyyiddir. 1235 (H.633) senesinde Mısır’da Nil Nehri batısında Desûk köyünde doğdu. 1277 (H.676) târihinde ve­fât etti.

Seyyid İbrâhim Desûkî doğ­duktan bir gün sonraydı. Halk, o gün.Ramazân-ı şerîf olup olmadı­ğı husûsunda tereddüde düştü. Hilâlin görünüp görünmediği hu­sûsunda, Muhammed bin Hârûn

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*