Yuvasız Kuşlar

Yuvasız Kuşlar

Tuz Gölü Havzasının önemli sulak ? /ty alanlarından Eşmekaya Sazlığı’nda 1′ kuş türlerinde ve barınan kuş sayısında önemli düşüşler yaşanmaya başlandı. Tarım için bilinçsiz yeraltı suyu kullanımı ve kuraklık, sazlıktaki su miktarım azalttı ve sazlıkları kuruttu.

Büyüklüğü 11 bin 250 hektarı bulan Eşmekaya Sazlığı, soyu tüm dünyada tehlike altında olan küçük kerkenez (Falco naumatmi), çayır delicesi (Circus macrounıs), Macar ördeği {S’etta nıfina), mahmuzlu kızkuşu (Hoplopterus spinosus) gibi nadir türlerin yaşam alanı. Endemik bitkiler açısından da son derece önemli olan sazlıklar, 1992’de Kültür Bakanlığı tarafından “doğal sit alanı”, 1994’te de Orman Bakanlığı tarafından “yaban hayatı koruma alanı” ilan edildi. Çevresinde çok yoğun tarım yapılan Eşmekaya Sazlığında av baskısı da diğer bir olumsuz etmen.
Küçiik kerkenez ffdJccı fiaumtînn/J
Yanındaki Eber Golüyle patı«

… _ (Aythya nycocs)

birlikte tlora ve rauna açısından son derece değerli olan Akşehir Gölü giderek küçülüyor. Göl alanı 350 kilometrekareden 150 kilometrekareye düştü. Gölün yok oluş nedeni ise ne kuraklık, ne de kaynakların azlığı. Tarımsal amaçlı aşın su çekimi Nasrettin Hocanın gölünü kuruma noktasına getirdi. Afyon ve çevresindeki yerleşimlerin ve sanayi tesislerinin atıklarının da atıldığı Akşehir Gölü, büyük bir çevre felaketi yaşıyor. Gölün acilen bir “atık çukuru” olmaktan çıkarılması ve çevresindeki tarım arazilerinde, sürdürülebilir larım tekniklerine geçilmesi gerekiyor. Ebcr Gölüyle birlikte 1992’de doğal sit alanı ilan edilen Akşehir Gölü, on beş yıl önccsine kadar Türkiye’nin en önemli kuş cennetlerinden biriydi. Küçük karabatak, tepeli pelikan, alaca balıkçıl, erguvani balıkçıl, gece balıkçılı, çeltikçi, kaşıkçı, pasbaş patka, saz delicesi gibi türler, göl çevresinde barınıp ürerdi. Ama ekolojik yıkımla birlikte hem göldeki ekonomik balıkçılık öldü, hem de barınan kuşların sayısında büyük düşüş yaşandı.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*