Pier grup ilk günün anlamına göre şanslı

bir gün, bu eşza-ki takvim ile belirtili-jüneşy\\\Xiuitî, 365 Bir yıl, her biri 20 oluşan 18 aya bölü-ı. Her yıl başlangı-ski yıldan artakalan iik süreye “nemonte-veriliyordu. Bu günler i ve uğursuzdu. Aynca içindeki her ayın kendi vardı.

takvim Tonalpohuallıde ise 260 gündü ve 20’şer günlük 13 dev-lünüyordu, Bu takvim, günlerin lislelenme-çok, zaman-uzay, dünya-Tanrılar ilişkisine göre rdu. Her günün acatl (kamış), îacpatl (çakmakta-t (ev) ve tochtli (tavşan) gibi bir adı ve simgesi !0 gün kendi içinde noktalarla gösterilen, l’den iar olan sayılar düzeniyle eşleniyordu. Her haf-ısıyla başlıyor ve bunun ardından günün adı ge-, Böylece bir haftanın günü diğerleriyle karışmı-Pier grup ilk günün anlamına göre şanslı, şansız
GÜNEŞ TAŞI
Hlahi takvim ile Güneş takvimi her 52 yılda hır avnı konuma geliyordu Bazı _kaynaklarda bu “bir Aztek yüzyılı” olarak adlandırılmaktadır. Bu ça-, kışma günü kutsal ilan edilmişti ve törenler düzenleniyordu. “Yılların bağlanması” ya da “Yeni Ateş Töreni” adı verilen bu kutlamalarda Aztek topraklarındaki tüm ateşler söndürülüp rahipler tarafından yeni bir kutsal ateş yakılıyordu.

Mekxico City’de yapılan kazılarda, 1790’da, 3.7 metre çapında daire biçiminde, 25 tonluk dev bir “Güneş Taşı” bulundu. Bu taşın tam ortasında Aztek Güneş Tannsı Tonatiuth’un yüzü yer alır. Yüzün çevresinde dünyanın dört eski evresini simgeleyen dört kare pano bulunur. Aztek yaratılış mitolojisine göre insanlar yeryüzünde Beşinci Zaman’da (güneş) yaşamaya başladı. Toprak, hava, su ve ateşle simgelenen dört dönem insanlığın oluşumu için yeterli olmamış ve insan beşinci çağda yaratılmıştı. Dört dönemin çevresinde ise Aztek
ayının 20 gününü simgeleyen işaretler bulunur.
hi Takvimdeki Günler ve Simgeleri
Aztek ilahi takviminde adlandırılmış 20 gün, l’den 13’e kadar saydarla iç içe geçer. Solda takvimin şematik gösterimi yer alıyor.
Cipactli: Timsah Ozomatli: Maymun
Acatl: Rüzgâr Malinalli: Çayır
Calli: Ev Acatl: Kamış
Cuetzpalin: Kertenkele Ocelotl: Jaguar
Coatl: Yılan Quauhtli: Kartal
Miquiztli: Kurukafa Cozcaquauhtli: Akbaba
Mazatl: Geyik Ollin: Hareket
Tochtli: Tavşan Tecpatl: Çakmaktaşı
Ati: Su Quiauitl: Yağmur
İtzcuintli: Köpek Xóchitl: Çiçek

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*