Kaplumbağalar Nereye Ait?

Kaplumbağalar Nereye Ait?

Paleontolog Olivier Rieppel ve Michael DeBraga kaplumbağalarla ilgili bulgularını Omurgalı Paleontolojisi Derneği’nin düzenlediği bir toplantıda ilk defa olarak sunduğunda, takdimci seyircilere “İstediğiniz kadar protesto edebilirsiniz” demiş. Bu sert takdimden hemen sonra, Rieppel kaplumbağaların sürüngen aile ağacı içinde yanlış dala yerleştirildiğine inandığını söylediğinde kıyamet kopmuş.

Rieppel ve DeBraga oldukça iddialı bir kuram oluşturduklarının bilincindeler. Kaplumbağalar çok uzun zamandır, 1. Jeolojik zamanda (Paleozoik), yaklaşık 325 milyon yıl önce orta-

Kulübü’nü kurdu ve kulüp Nisan 1996’da Bilimsel ve Teknik Araştırma Vakfı’na devredildi. Bilgisayar Kulübü, bilgisayar kullanma olanağı olmayanlara programlama dilleri, Windows uygulamaları, çizim programları ve en önemlisi ücretsiz Internet bağlantısı sağlamaktadır.

Bilgisayar Kulübü’nden yararlanmak isteyenler, öncelikle çok az bir aidat karşılığında, bir ya da üç aylık dönemler halinde kulübe üye olmak durumundadırlar. Haftada 6 saat (Klüp, haftanın 7 günü 9:00-23:00 saatleri arasında açıktır) istenen gün ve saatte, randevu alarak sorunsuz bir şekilde çalışma olanağı sunan kulüpte uzmanlar eşliğinde danışmanlık hizmetleri de sunulmaktadır. Ayrıca, Bilimsel ve Teknik Araştırma Vakfı bünyesindeki eğitim birimlerinde de VVİndows95 ve internet kursları da düzenlenmektedir.

ya çıkan, ilkel sürüngen altsınıfı anap-sids’m yaşayan tek üyesi olarak görülüyordu. Şimdi bu iki araştırmacı, kaplumbağaların 230 milyon yıl önce Trias döneminde ortaya çıkan ve kertenkele, timsah, yılan gibi modern sürüngenleri içeren diapsids altısınıfına ait olması gerektiğini iddia ediyor.

İki bilim adamı bu sonuca evrimsel ilişkileri ortaya koymak konusunda yaygın kabul görmüş bir yöntem olan “cladistic”i kullanarak ulaşmış. Yöntem, belirli gruplar arasındaki homolog (benzer) özellikleri tanımlamaya dayanıyor. Ancak iki araştırmacı, uzun zamandır kabul edilen anapsids ve diapsids kafataslarının iki grup arasındaki en önemli belirleyici faktör olduğu düşüncesine karşı çıkmışlar. Böylece, daha önceki kaplumbağaların “cladistic” modellerinden farklı olarak, birçok özellik ve Paleozoik dışından da taksonlar eklemişler. Çalışmaları oldukça çok miktardaki verinin bilgisayarda analiziyle şekillenmiş. İncelenen 168 özellik arasında, kaplumbağaların diapsids’& ait olduğu konusunda Rieppel’i en çok ikna eden şey ayak bilekleri olmuş. Rieppel’e göre, kaplumbağaların, kertenkelelerin ve Yeni Zelanda’daki bir kertenkele olan tuatora’nın ayak bilekleri arasındaki yapısal benzerlikler inkâr edilemeyecek kadar çok.

Amerikan Doğa Tarihi Müze-si’nden Gene Geoffrey ise sunulan kanıtların önceden belirlendiği iddiasında. Çalışma sırasında kullanılan bazı özelliklerin tüm amniyotalar (sürüngenler- kuşlar, memeliler) için tam olarak güvenilebilir olmadığını söylüyor. Rieppel’e karşı olan diğer bilim adamları ise farklı grupları karşılaştırmanın hatalara yol açacağı inancında. Ayrıca, belirleyici özelliklerle çok uğraşıldığı zaman evrimsel ağacın kararsız olacağını; kaplumbağaları anap-sids’c tekrar dahil etmek için, veriler arasına birkaç özelliğin daha katılmasının yeteceğini söylüyorlar.

Rieppel ve De Braga’nın çalışması meslektaşlarının onayını almadıysa da, görmezlikten de gelinmedi. Bu çalışmadan sonra, başka hıvvir.îarın da yanlış dallara yerleştin li jğu düşüncesi ile e\ rimse! erin yeniden tanımlanmam

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*