Çiçek Gücü Uzaya Götürecek

Çiçek Gücü Uzaya Götürecek

Çevre dostu yakıt arayışları sürüyor. Çevre dostu yakıtlar arasına yeni eklenen biri de çiçek gücü. Iskoç-ya’da bir araştırma enstitüsü genetik olarak değiştirilmiş bitkiler üzerinde çalışarak plastik, boya, mürekkep, kozmetik ve eczacılık ürünlerinin üretiminde endüstriyel kullanıma uygun doğal yağlar elde ettiler.

Enstitünün yürüttüğü projenin amacı, kirleticilik özelliği olan fosil vakıtların yerine geçebilecek alternatif vağ kaynaklarım araştırmak. Araştırmacılar bu çalışmaları sırasında. üretim süreçlerinde kullanım açısîndan pek değerli olmayan, doğal yağlar içeren bir bitki belirlediler. Bir çimen türü olan bu bitkiden elde edilen yağ, yüksek sıcaklıklarda kararlı kalıyor ve bu özelliği nedeniyle uzaydaki koşullara uygunluk gösterdiğinden, uydu işlemlerinde yağ olarak kullanılabilecek gibi görünüyor.

Uzay araştırmacıları, yakın zamana kadar balinayağlarına rağbet ediyordu, ancak balina avına ilişkin yasaklamalar nedeniyle, alternatif yağ arayışları başladı.

Enstitii’den Dr. Steve Millan, çok sayıda bitki üzerinde çalıştıklarını ancak, bu bitkilerden çevre sağlığı açısından en uygun ve fosil yakıtların yerine geçebilecek olanının bir çayır türü olduğunu ifade ediyor. Biyoteknoloji ve genetik mühendisliğinin desteğiyle bitki ticari üretime hazır hale gelebilecek gibi görünüyor.

Zuhal üzer

LI’S Science and Technolog\ News, Ocak 1997

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*