Pusulayı Şasiran Balinalar

 

Biyologlar, uzun yıllar balina ve dolflnlerin (De^phlnldae familyasından yunusbalığı ve ona üsiv oaika tur Daokj dünyanın manyetik alanını kullanarak hareket yönlerini sap Üç Mim adamı, bu görüşü destekler nitelikte kanıtlar ekle ettiklerini bHdlrmektedlr. Aralık 1984’te Amerikan Jeofizik Blrllğl’nln bir toplantısında, Caltech’ten Jeolog Josepft Klrschvdnk ve İki çalışma arkadaşı, denl memelilerinin, manyetik alan gücünün dü]şOk olduğu Atlantik Okyanusu kıyılan 1 boyunca karaya yantşo» eğiliminde olduklarını

1 bildirdi.

Araştırmada, okyanus tabanındaki manyetik alan bölgeleriyle, karaya yanaşmış 212 can-iı balığın yerierf karşılaştın!!/!; sonuçta balıklatın yüzde 95’İnin en düşük güçteki manyetik alan bandının kıvıy’a k yer.’srde karaya yanaştıktan saptandı.

;ilrschvink’ln buluşu, bu hayvanların kuzey – güney doğrultusunda uzanan zayıf manyetik bantları İnleyerek denizde uzun mesafeleri ka-tettlklerlnl öne sürmektedir. Ancak araştırmacılar, İmîIim ve yunusıann neden kendilerini karaya yanaştırma gn*!«!”!»»! duyeuklsrını hâldi hiimnttmel’ts^ir. f hsiinsiinn: urçanısırsa-»•> puniH varsa, ou nerededir? Bu soru henüz yanıtlanamamıştır. Arılar, bazı balıklar, göçmen kuşlar gibi birkaç hayvan türü İle bazı bakterilerde bilim adamlan, bir demir oksit! öîan maynetıt kristalleri İçeren duyu organları saptamışlardır. Gerçi birkaç yunus türünün organizmasında yaygın olarak manyetit sapta-nabllmlştlr, ancak bu hayvanlann davranışlarını düzenlerken manyetitten yararlanıp yararlanmadıkları hili araştırma konumdur.

Discover den çev: Dr. Abidin SÖNMEZ
¡arında ve milyarlarla ifade edilen maddi zararda düşme beklenmektedir. Kalıtım teknolojisi ürünlerini elektrik, ısı, vakum, çekiç veya tornavida gibi modem bilimin alet edevatı olarak görmek gerekir.

HOBBY den çev: Y. Doç. Dr. Aydın ÖZTAN

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*