Beş öğrencinin pedal gücü ile çalışan bu ilginç araçla ulaşılabilen en yüksek hız 57 mil/saat. PEDAL GÜCÜ İLE DÜNYA HİZ REKORU

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü öğrencilerinden bir grup geçtiğimiz yılın sonlarında, üzerinde iki yıl uğraşarak, 20.000 Dolara mal ettikleri resimde görülen bu ilginç araçla bir rekor denemesine giriştiler. Amaçları, 1980 yılında gerçekleştirilen 62.92 mil/saat’-lik, insan gücüyle sağlanan dünya hız reko-
runu kırmaktı. Beş öğrencinin pedal gücüyle çalışan 13.5 m. uzunluğundaki aracın ekibi, yarış öncesi sonuçtan çok umutluydular; hatta ekip başkanı, rekoru 70 mil/saat’e çıkarabileceklerini belirtiyordu.
Ancak ne yazık ki, günlerce süren rekor denemelerinde, özel olarak tasarlanan New Wave (yeni dalga) isimli bu ilginç araçla ulaşılabilen en yüksek hız 57 mil/saat’ti. Konuyla ilgilenen uzmanlar başarısızlığın nedenleri hakkında çeşitli öneriler ileri sürerlerken ekibin başkanı, araçlarını yeniden gözden geçirip rekor denemelerini sürdüreceklerini; arca önce, bir hafta uyuyacağını söylüyordu.
Discover’den
gerçekten yeterli ve zekimiyiz? demekte ve bu konudaki konuşmasını tutkulu bir savunma ile sönlamaktadır. “Uyarmakta ısrar ediyorum : çünkü türümüzün, kusursuz değilse bile, çok parlak olduğuna inanıyorum.”
Fakat buna karşılık Bonner da, bugünün insanının, iki milyon yıl önce İlk İnsanın içinde bulunduğu pozisyonla aynı yerde olduğunu söylemektedir.
“İlk insanın bir zamanlar elinde tuttuğu ilkel aletler, bizlere kadar uzanan hızlı bir evrimi sağlamıştır. Bu yüzdendir ki, şimdi bugünkü ye rimizdeyiz ve işte yine elimizde, yok olmamızı önleyebilecek, türümüzü yeni ve daha iyiye doğru götürmemizi sağlayacak bir araç var..”
Science Dîgest’dan çev: Fulya ÇEKEN
• New York’taki Verrezano-Narrows köprüsü üstünde yapılan iki kulenin birbirlerinden uzaklıkları 1600 m. dir. Ancak, mühendislerin tüm çabalarına karşın, iki kule arasındaki açıklığın tabana göre, te-pç, noktasında 2,78 cm. daha fazla olması önlenememiştir. Çünkü bu fazlalık Dün-ya’nın biçiminin küre oluşundan kaynaklanıyordu.
• Eski Roma’lılar toplam 60.000 km. yol yapmışlardı. Bu rakam günümüzde ge-lişriş birçok ülkedeki toplam yol uzunluğundan fazladır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*