Bu Ülkede Esrar Satışı Serbest

Esrarın tıbbi amaçlarla satışının 20 eyalette yasal olduğu ABD’de bu maddeyi keyif amaçlı tüketmek üzere yasallaştıran iki eyaletten biri olan Colorado’nun ‘siftahı’ yüksek oldu. eyalette yasal olduğu ABD’de bu maddeyi keyif amaçlı tüketmek üzere yasallaştıran iki eyaletten biri olan Colorado’nun ‘siftahı’ yüksek oldu.

‘Yeşil Çarşamba’ olarak anılan 1 Ocak itibariyle eyalette 21 yaş ve üzerindekilere esrar satışına yasal olarak izin verilmişti. Colorado’daki 37 dispanserin sahibine göre ilk haftanın ‘hasılatı’ yaklaşık 5 milyon doları buldu. Yıllık perakende ve toptan esrar satışının 600 milyon doları bulması beklenen eyalette 70 milyon dolarlık da vergi geliri elde edilmesi öngörülüyor.

Gün geçtikçe ilgi azalsa da dispanserlerin önü hâlâ esrar için kuyruğa giren insanlarla dolu. Dükkan sahiplerinden biri “1 Ocak’tan bu yana iş hayatımın en iyi günlerini yaşıyorum” derken bazı dükkanlar stoklar çabuk tükenmesin diye bir kişinin alabileceği esrar miktarını düşürme veya fiyatları arttırma yoluna gitti. Yeni yasa gereği Colorado’da yaşayanlar bir ons (yaklaşık 28 gram), eyalet dışındakiler ise bu miktarın dörtte birini satın alabiliyor.

 

‘Karapara aklarmış gibi’

Sistem henüz tam anlamıyla oturmadığı için durumdan şikayet edenler de var. Banka yetkilileri ‘esrar satan yerlere standart bankacılık hizmeti verdikleri takdirde kara para aklamaya çalışıyormuş gibi sayılmaktan’ korktuklarını belirtti. Ayrıca esrar satın alan vatandaşların ödemelerini kredi kartı ile değil yalnızca nakit olarak yapabiliyor olması da toptancıların bu kazançtan pay alamadıkları için yakınmalarına yol açtı.
Esrarın keyif amaçlı tüketilmek üzere satışına izin veren bir diğer eyalet olan Washington’da ise kararın 2014’ün sonlarına doğru hayata geçirilmesi bekleniyor.
Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*