Üreten Türkiye inadına büyüyor

17 Aralıkta başlatılan ekonomiye darbe operasyonu tutmadı. Yılın ilk ayında gelen veriler ekonomiye ‘karamsarlık’ pompalamak isteyenleri yanılttı. Seçim öncesinde sanayi üretimi ve ihracattaki gelişmeler, üretim çarklarının döndüğünü ortaya koyuyor. KOBİ’ler teşviklere hücum ediyor. Yabancı yatırımcılar 9 Türk şirketiyle ortaklık anlaşması imzaladı.

YATIRIM İŞTAHI
Geçtiğimiz günlerde açıklanan, büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi 27 ayın zirvesine çıktı. Sanayideki güçlü artışın nedeni ise ihracat. 12 milyar dolarla Ocak’ta rekor kıran ihracatçı sanayi üretimini sırtladı. Yıllık büyümede en büyük katkıyı ara malı üretimiyaptı. “Yabancı sermaye endişeli” diyen TÜSİAD‘ın peşine takılan, hatta siyasi risk nedeniyle 2 milyar dolarlık yatırım işleminin askıya alındığı iddiasında bulunan TUSKON‘u bizzat yabancı sermaye yalanladı. Son 2 ayda başta Asyalı şirketler olmak üzere 9 yabancı yatırımcı önemli ortaklıklar yaptı.

17 ARALIK VIZ GELDİ
Ocak‘ta cari açık 932 milyon dolar azaldı ve 4.8 milyar dolar ile beklentilerin altında kaldı. Şubat’ta Türkiye’nin ihracatı, yüzde 5.6 artışla 11 milyar 692 milyon dolar oldu. Otomotivson 12 ayda 21 milyar 456 milyon dolarlık ihracatla yüzde 12.3 büyüdü. Türkiye‘de otomobil satışları 2013 yılında ilk kez 600 bin barajını aşıp rekor kırdı. Türkiye‘ye gelen turist sayısı geçen yıl yüzde 9.84 artışla 34 milyon 910 kişiye ulaştı. İstihdam edilenlerin sayısı 25 milyon 524 binkişiye yükseldi. Sanayi üretim endeksi, Ocak’ta, yüzde 7.3 arttı. Geçen yıl konut satış rakamı yaklaşık 1 milyon 145 bini buldu. Beyaz eşya sektörü, 25 milyon adet üretim kapasitesi ve 21 milyon adet üretimiyle, son 10 yılda çok önemli bir üretim üssü haline geldi.

KOBİLERİN TEŞVİK İŞTAHI
Siyasi gerilim KOBİ‘lerin yatırım iştahını da kesmedi. 2013’ü yatırımlarda yüzde 24 artışla kapatan KOBİ’ler, 2014’ün ilk 2 ayında da bir önceki yıla göre yüzde 3‘lük artışa imza attı. Yatırımlarda artan devlet teşviklerininetkisi yüksek oldu. Düşük faizli kredilerden yararlanan şirketler Ekonomi Bakanlığı verilerine göre; ilk 2 ayda 460 milyon liralık yatırım yaptı.

EKONOMİYE PARALEL MANŞET
Paralel yapının destekçisi gazeteler hepbir ağızdan ‘kriz çığırtkanlığına’ devam ediyor. Dün Merkez Bankası‘nın ödemeler dengesi verilerinin yayınlandığı ekonomi sayfalarında haberlerde, tek kalemden çıkmış gibi algı yanıltması işlendi. Türkiye’nin ihracattan cari açığa, otomotivden turizme, gayrimenkulden istihdama yakaladığı başarıları görmezden gelen gazeteler, dün bankaların rutin kredi geri ödemelerini bile Türkiye’den para kaçışı varmış gibi göstermeye çalıştı. Cari açıktaki düşüş ve Türkiye’ye giren para akışı ise satır aralarında gizlendi. Böylece 17 Aralık‘tan bu yana sürdürülen karamsar yayınlar, ödemeler dengesi verileri de bahane edilerek

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*