BAŞARISIZLIK KORKUSU

BAŞARISIZLIK KORKUSU

Kişinin kendine güvenini yitirmesine neden olan korkulardan biri başarısızlık korkusudur. Her insan başarılı olmak ister. Başarmaya duyduğu aşırı istek yüzünden yarış sırasında başarısızlığa uğramasına ne­den olacak bir olayın ortaya çıkacağı korkusuna kapılan atleti ele alalım. Bu başarısızlık korkusu atleti iki ayrı şekilde etkileyebilir; başarıya ulaşmak için daha da iti- lim duymasına neden olur ya da kendisini bu korkuya kaptırıp güvenini yitirir. O zaman da yeteneği kaybolur gider.

Birkaç yıl önceki bir golf maçını hatırlıyorum. Bü­yük turnuvanın son günüydü. Her vuruş büyük bir para ve prestij demekti. Önde olan oyuncu, yapacağı en ufak ha­tanın nelere malolacağının bilincindeydi. Oyun ilerle­dikçe gerginliği artıyordu. Yöntemli bir oyun oynadığın­dan oyunu kazanacakmış gibi görünüyordu hâlâ. Onal- tıncı çukurda heyecan doruğa ulaşmıştı. Müstakbel şam­piyonumuzun uzun bir vuruş yapması gerekiyordu. Vuru­şa konsantre olmaya çalışıyordu. Vuruş çizgisi, topun çim alandaki hızı, sürtünme etkisi, her şey kontrolü altındaydı. Atışı adeta ezbere yapabilirdi. Vuruşunu yap­mak üzere golf sopasını kaldırırken birden yanındaki, o sırada çalıştırılan kamerayı fark etti. Adam aniden ir­kildi. Hayatımda onun kadar şaşırıp sersemleyen birini görmedim. Kamera dikkatini çekene kadar insanların her hareketini izlediğini düşünmemişti. Olduğu yerde kalakaldı, atışını yapamadı.

Sonunda topa vurmayı başardı ama sanki artık aynı oyuncu değildi. Çünkü birden benlik bilincine varmıştı. Turnuvayı bitirdi ama kazanamadı. Neden? Çünkü ken­disinin farkına vararak güvenini yitirmişti. Başarısız­lık korkusu kaplamıştı içini. Atışı yapamazsa neler ola­cağını düşünmeye başlamıştı. Ve birçok atışı kaçırdı. Korktuğu başına gelmişti.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*