Florenski, Pavel Aleksandroviç

Florenski, Pavel Aleksandroviç

(d. 21Ocak 1882, Yevlah, Yelizavetpolskaya ili, Rus Çarlığı – ö. 15 Aralık 1943, Sibirya, SSCB), Rus Ortodoks ilahiyatçı, filozof ve matematikçi.
Moskova Üniversitesi’nde felsefe ve matematik öğrenimi gördükten sonra Moskova İlahiyat Akademisi’ni bitirerek burada ders vermeye başladı. 1911’de papazlığa atandı. Sovyet Devrimi sırasında ülkeden ayrıldı. 1919’da görevine yeniden başlamak üzere Moskova’ya geri döndüğünde, papazlığını reddetmeyi ya da gizlemeyi kabul etmedi. Stalin döneminde, 1930’larda birkaç ke2 tutuklandı ve Sibirya’ya sürüldü.
Flores 276
Florenski’nin Rus Ortodoks ilahiyatına en büyük katkısı, 1940’ta teodise üzerine yazdığı Hakikatin Direği ve Temeli adlı denemesidir. Florenski bu denemesinde, insanın bütün yaratılışla tözbirliği içine girerek Tanrı’mn gerçekliğini görebilmesinin ve Tanrı’nın hakikatini anlayabilmesinin tek yolunun usdışı, sezgisel deneyim olduğunu öne sürer. Ona göre, ussal çözümleme dış dünyayı birleştirmekten çok nesnelleştirdiği için, insanı yaratılıştan ayırır.
Flores, Endonezya’nın Doğu Nusa Tengga-ra ilindeki (propinsi) Küçük Sunda Adalarından biri. Cava Adasından doğuya doğru uzanan adalar zincirinin son büyük adasıdır. Biçimi dar ve uzun, yüzölçümü 14.250 km2 olan adada çok sayıda koy ve körfez bulunur. Adını doğu ucundaki Flores Burnundan (Portekizcede “Çiçek Burnu”) alır; buruna bu ad, çevrede çok miktarda bulunan cennet çiçeği nedeniyle verilmiştir. Ada özellikle batı kesiminde çok dağlıktır; buradaki Mandasawu Doruğu 2.400 m yüksekliğe ulaşır. Adanın orta ve doğu kesiminde çok sayıda etkin yanardağ bulunur. En önemli tarihsel kent ve bir zamanlar misyonerlik merkezi olan Ende yakınlarında, üstünde değişik renkli üç gölün bulunduğu Kelimutu Dağı yer alır. Mayıs 1974’te yakındaki Iya Dağında meydana gelen bir yanardağ patlaması bu göllerden mavi-be-yaz olanının renk değiştirerek tıpkı öbür ikisi gibi kırmızımtrak bir renk almasına neden oldu. Bitki örtüsünün büyük bir bölümünü tropik ormanlar ya da savanlar oluşturur. Adanın batı ucunda eskiden dev bir keler türü yaşardı.
Adanın yerli halkı temel olarak Malaylar ve Papualardan oluşur; batıda Malaylar öteki yerlerde Papualar fazladır; bu durum adayı bir geçiş bölgesi haline getirir. Flores kıyılarının çeşitli kesimlerinde Bimalılar, Sumbahlar, Sumbawahlar, Bugiler, Makas-sarlılar, Solorlar, Minangkabaular ve Cavalı Çinliler yaşar. Adada, Manggarai ve Ende çevresindeki kıyılarda yaşayan Müslüman-lar ve 16. yüzyılda Portekizlilerce dinleri değiştirilen toplulukların soyundan gelen Hıristiyanlar da bulunmakla birlikte, nüfusun çoğunluğu geleneksel animist dinlere bağlıdır. Batı kesiminde evler setlerin üstünde ve genellikle kazıklar üzerinde inşa edilir. Bu evlerde farklı aileler için ayrı odalar vardır. Bekâr erkekler ve yabancılar için bir de yatma koridoru bulunur. Doğuda evler daha küçüktür ve her evde bir aile yaşar. Ende’de ise kare biçiminde geniş ve iyi inşa edilmiş evler bulunur. Topraklar kabilenin ortak malıdır ve kabile şefinin büyük bir gücü vardır.
Başlıca tarımsal ürün mısırdır. Ticari amaçla, kıyı bölgelerinde hindistancevizi, tepelerde ise kahve üretilir. Flores topraklarının yüzde beşi geçici tarla olarak kullanılırken yüzde birinden az bir kısmında sulu pirinç üretimi yapılır. Ada halkının büyük bir bölümü yetersiz beslenmeyle karşı karşıyadır.
Flores eskiden Selebes prenslerine bağlıydı. 1667’de Felemenkliler prenslerin nüfuzunu kırdılar, ama 1909’a değin güçlü bir sivil yönetim kurmayı başaramadılar. Nüfus (1980), Adonara, Lomblen ve öteki küçük komşu adalarla birlikte, 1.249.052.
Flores, Guatemala’nın kuzeyinde, Petén ilinin merkezi kent. Petén, Itza Gölünün güney kesimindeki San Andrés Adasında yer alır. Deniz düzeyinden yalnızca 137 m yüksekliktedir. Eskiden Itza Yerlilerinin
(İspanyolların fetih girişimlerine karşı 1697’ye değin başarıyla direnen Mayalar) başkenti olan Flores, bugün Peten bölgesinin en önemli ticaret merkezidir. Hinterlandın başlıca ürünleri zamk, kereste, kauçuk, şekerkamışı ve kakaodur. Anakarada bir havalimanı açılması ve kara trafiği için bir adaya bağlanan bir geçidin inşa edilmesiyle ulaşım olanakları gelişmiştir. Flores’ten çıkarak Peten bölgesinden geçen yollar kuzey ve kuzeydoğuda Meksika’ya, doğuda Beli-ze’ye, güneyde de Guatemala’nın yüksek kesimlerine gider. İlde bulunan birçok Maya sitine kentten gidilir. Nüfus (1981 geç.) belediye, 13.376.
Flores, Uruguay’ın ortagüney kesiminde il. Yüzölçümü 5.144 km2’dir. İl topraklarındaki tepeler, doğudan batıya uzanan Cuchilla Grande’nin aşağı bölümünde sona erer. Yi ve Chapicuy Grande akarsuları bu tepeleri akaçlar. Ekonomi, tarım ve hayvancılığa dayanır. Çok sayıdaki koyun çiftliğinde elde edilen yün bölgenin başlıca ürünüdür; ayrıca buğday, mısır, ketentohumu, yulaf ve meyve yetiştirilir. Montevideo ile Paysandü arasındaki anayol, Flores’i kuzey-güney yönünde keser. Durazno’dan gelen bir demiryolu hattı, il merkezi Trinidad’a kadar uzanır. Nüfus (1985) 24.739.
Flores Adası, Portekizce ilha das flores, Atlas Okyanusunun kuzeyinde, Portekiz’e bağlı Asor Adalarının batı ucunda ada. Horta ili içinde yer alır ve Corvo Adasıyla birlikte Santa Cruz grubunu oluşturur. Yüzölçümü 142 km2’dir. Volkanik kökenli olan adanın orta kesimindeki Morro Grande deniz düzeyinden 941 m yüksekliğe ulaşır. Adada çok kayıda krater gölü vardır. Bu göllerde bol miktarda lezzetli balık avlanır. Zengin florasıyla ünlü olan adanın adı da buradan gelir. Ekonomi hayvancılığa ve mandıracılığa dayalıdır. Fransa, adanın merkezi Santa Cruz yakınında bir uzay ve havacılık üssü kurmuştur. Nüfus (1981) 4.352.
Flores Denizi, Endonezya dilinde laut flores, Büyük Okyanusun güneybatısında deniz. Kuzeyde Selebes (Sulawesi) Adası, güneyde ise Küçük Sunda Adalarından Flores ve Sumbawa’yla çevrilidir. Kuzeybatıda Makassar Boğazı yoluyla Selebes Denizine, batıda Cava Denizine, doğuda da Banda Denizine açılır. Yüzey alanı 240.000 knr’dir. Bone Körfezi Selebes kıyısına derinlemesine girer. Havzası birbirinden farklı dört bölgeye ayrılır. Batıda derinliği genellikle 500 m olan geniş bir plato yer alır. Buradan yükselen denizaltı dağlarının tepelerinde genellikle mercan adaları bulunur. Bölgeden iki derin kanal geçer ve Flores Adasının hemen kuzeyindeki Flores Havzasına doğru güneydoğuya yönelir. Flores Havzasında deniz en derin noktasına (5.140 m) ulaşır. Bu oluğun kuzeyinden iki sırt başlar ve daha sığ olan bir oluğu (en derin yeri 3.370 m) çevreleyerek Selebes Adasına doğru uzanır; batıdaki sırt su yüzeyine Selayar Adası olarak çıkar. Doğuda Bone Körfezinin güneyinde yer alan son bölüm Banda Denizine bitişiktir. Kışın Flores Denizindeki yüzey akıntıları güneybatıya doğru, yazın ise ters yönde akar.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*