Flotow (Baronu), Friedrich

Flotow (Baronu), Friedrich

(d. 26 Nisan 1812, Teutendorf. Lübeck yakınları, Fransa İmparatorluğu – ö. 24 Ocak 1883, Darm-
Flotow, J. Kriehuber’in
bir taş baskısından ayrıntı, 1847
Österreıchısche Nationalbiblıothek, Viyana
stadt, Almanya), Martha operasıyla tanınan Alman asıllı Fransız besteci.
Diplomat olmak üzere yetiştirilmişti. On altı yaşında Paris’te Anton Reicha ile müzik çalışmalarına başladı. 1830 Temmuz Devrimi sırasında Paris’ten ayrılmaya .zorlandı, ama 1831’de geri döndü. 1837’de Alessan-dro Stradella operasının ilk ve kısa biçimini sahneledi. Daha sonra bitmiş biçimiyle opera büyük bir başarı kazandı. 1839’da Albert Grisar ve Auguste Pilati ile birlikte Le Naufrage de la méduse (Medusa’mn Batışı) üzerinde çalıştı. 1840 ile 1878 arasında Martha (1847) da içinde olmak üzere 19 hafif opera besteledi. Başlangıçta bale olarak bestelenen Lady Henriette (1844) operasında “The Last Rose of Summer” adlı
Flourens, Gustave 280
İrlanda şarkısına da yer verdi. 1855-63 arasında yöneticisi olduğu Schvverin’deki saray tiyatrosu için de baleler yazan Flotow, Shakespeare’in Winter’s Tale’i (Kış Masalı) için fon müziği besteledi.
Flourens, Gustave (d. 4 Ağustos 1838, Paris – ö. 3 Nisan 1871, Chatou, Fransa), 1871 Paris Komünü ayaklanmasının önderlerinden radikal Fransız aydını.
Ünlü fizyolog Marie-Jean-Pierre Flou-rens’ın oğluydu. Genç ve seçkin bir bilim adamı olarak Histoire de ïhomme (1863; İnsanın Tarihi), Ce qui est possible (1864; Olanaklı Olan) ve Science de l’homme (1865; İnsan Bilimi) gibi yapıtlar verdi. Radikal bilimsel ve siyasal öğretilere bağlılığı nedeniyle 1867’de Collège de France’ta profesörlüğü geri çevrildi. Bu arada, Türkiye ve Yunanistan’a gitmek üzere Fransa’ dan ayrılmıştı. 1866 Girit Ayaklanmasında Osmanlılara karşı çarpıştı, bir gerilla önderi olarak kendini gösterdi. Giritliler, Flou-rens’ı Yunanistan Parlamentosu’na gönderilen heyetin başkanlığına getirdiler; ama Yunanistan hükümeti ve Atina’daki Fransız konsolosu, Flourens ile heyetinin parlamentoya katılmasını engellemeyi başardılar.
Flourens kısa süre sonra Fransa’ya dönerek yeniden siyasal etkinliklere girişti. Etki-
li solcu gazete La Marseillaise’de çalıştı. Sağcı gazeteci Paul de Cassagnac ile düelloya girdi. Prens Pierre Bonaparte’ın öldürdüğü (Ocak 1870) gazeteci Victor Noir’ın cenaze töreninde başarısız bir ayaklanma girişimine önderlik etti. Gene başarısızlıkla sonuçlanan bir başka ayaklanmayı yönettikten sonra Şubat 1870’te tutuklandı. Ama kısa süre sonra, Fransız-Alman Savaşı (1870-71) sırasında Alman kuşatmasına karşı Paris’in savunmasına katılması için serbest bırakıldı. Paris’in düşmesinin ardından, devrimci etkinliklerinden ötürü ekimde yeniden tutuklandı.
Mart 1871 ortalannda Paris Komünü ayaklanması başladığında Flourens özgürdü. Paris’in 19. ilçesinden (arrondissement) delege seçilerek hemen devrimci harekete katıldı. Komün’ün askeri yönetiminde önemli rol oynadı, savaş komisyonunda görev aldı. Kısa süre sonra Chatou’daki bir silahlı çarpışmada öldürüldü.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*