Frederik I

Frederik I

(d. 7 Ekim 1471, Danimarka -ö. 10 Nisan 1533, Gottorp, Schleswig), Danimarka (1523-33) ve Norveç (1524-33) kralı.
Danimarka ve Norveç kralı I. Christian’m küçük oğluydu. Schleswig (bugün Almanya ve Danimarka’da) ve Holstein (bugün Almanya’da) düklüklerini 1481’de Danimarka tahtına çıkan ağabeyi Hans’la paylaştı (1490). Norveç topraklarının yarısı ile Danimarka’nın kimi bölümlerinde egemen olamayınca Gottorp’a yerleşerek bu bölgenin yönetiminde çeşitli reformlar yaptı. Bu arada hem Kral Hans’a, hem de Hans’ın 1513’te Danimarka tahtına çıkan oğlu II. Christian’a karşı düşmanca tutumunu sürdürdü.
Frederik, 1522’de II. Christian’a karşı ayaklanmış olan Jutland soylularının, tahta çıkması için yaptığı öneriyi kabul etti. Ertesi yıl taç giyerek Danimarka kralı oldu. Tahta çıktıktan sonra, dikkatli bir denge politikası izleyerek hem soyluları, hem de köylüleri yatıştırmaya çalıştı. 1524’te Norveç kralı olarak da tanındı ama Gottorp’ta yaşamayı sürdürdü.
Frederik, Luthercilerle savaşmak üzere başlangıçta Katolik soylularla anlaştıysa da sonradan Danimarka’daki Luthercileri, özellikle de saray rahibi Hans Tavsen’i gitgide daha çok destekledi. Luther yanlısı politikasıyla köylüler arasında da saygınlığını artıran Frederik’in bu tutumu, Danimarka Kilisesi’ne karşı sarayın gücünü artırma amacıyla açıklanır.
Frederik’in bu politikasına karşın Rigsrâd (Devlet Konseyi) sürgündeki II. Christian’a karşı onu desteklemeyi sürdürdü. 1531’de Norveç’i istila girişiminde bulunan Christian, Kutsal Roma-Germen imparatoru
V. Karl’ın (Şarlken) desteğiyle Danimarka’yı ele geçirmeyi amaçlıyordu. Frederik, Christian’ı tutuklayıp V. Kari ile diplomatik bir anlaşma yaparak yaşamının sonuna değin barışı korudu. Gitgide güçsüzleşen Ka-tolikler Frederik’in ölümünden sonra başlayan iç savaş sonunda kesin bir yenilgiye uğradılar.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*